Tarıma sahip çıkılsın...
TZOB Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın toplumda hak ettiği değeri almadığını belirterek, “Tarımın sorunları göz ardı edilmemeli, el üstünde tutulmalıdır.’’ dedi.
Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, tarımın reel sektörün temelini oluşturduğunu, ekonomik hayatın, ticaretin temelinde tarımın bulunduğunu belirtti. Bayraktar, yaptığı açıklamada, tarımın toplumda hak ettiği değeri almadığını, halkın tarımın sorunlarına yeterince ilgi göstermediğini savundu. Tarımın reel sektör kapsamında görülmediğine işaret eden Bayraktar, “Reel sektörün temelinde tarım var. İmalat sanayi içinde yer alan gıdanın yanı sıra tekstil, içecek, tütün birinci derecede tarım sektörüyle bağlantılı. Millî gelire 52,3 milyar dolar katkı sağlayan tarım, 90 milyar dolara yaklaşan bitkisel, hayvan ve hayvansal ürün üretimiyle, 16-17 milyar dolarlık gıda ve tarım ihracatına imkân tanımasıyla sağladığı 5,5 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla çoğunlukla 5 milyonun altına inmeyen yaz aylarında sanayiden fazla olan istihdamıyla, işsizliği 2 puan düşürmesiyle çok daha fazla kıymeti hak ediyor. Tarıma dayalı sanayiler de dahil edildiğinde istihdam sayısı 8 milyonu aşıyor. Bugün hâlâ kırsalda 20 milyon kişinin geçim kaynağı tarım ise tarımın sorunları göz ardı edilmemeli, el üstünde tutulmalıdır. Bu ülkede 80 milyon nüfus, 5 milyonu aşkın sığınmacı ve yabancı, 40 milyona yakın turisti doyuran tarım, gerçek reel sektördür.” ifadelerini kullandı.
‘’Türk çiftçisi üvey evlât muamelesi görmesin’’
Gayri safi yurtiçi hasıla (GSYH) rakamlarına göre, tarımın yurtiçi hasıladan yüzde 6,1 pay aldığını ifade eden Bayraktar, tarım sektörünün, sanayinin hammaddesini sağladığını kaydetti. Bayraktar, Türkiye’de hanehalkının bütçesinin yüzde 21,77’sini gıda ve alkolsüz içeceklere, yüzde 5,87’sini alkollü içecekler ve tütüne, yüzde 7,33’ünü giyim ve ayakkabıya, yüzde 8,05’ini lokanta ve otellere ayırdığını vurgulayarak, bu sektörlerin temelinde tarımın olduğunu belirtti. Sanayiciye sağlanan desteğin tarımdan esirgenmemesini isteyen Bayraktar, “Zor şartlarda üretim yapan, istihdam sağlayan, ihracat yapılmasına neden olan Türk çiftçisi, üvey evlât muamelesi görmemelidir.” ifadelerini kullandı.