Türkiye genelinde toplanan inek sütü miktarı, Mayıs'ta geçen yılın aynı ayına göre yüzde 4,3 artarak 864 bin 74 tona ulaştı.
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), Mayıs ayına ilişkin, "Süt ve Süt Ürünleri Üretimi" verilerini açıkladı.
Buna göre, toplanan inek sütü miktarı Mayıs'ta yıllık bazda yüzde 4,3 arttı ve 864 bin 74 ton oldu.
Söz konusu dönemde, ticari süt işletmeleri tarafından gerçekleştirilen içme sütü üretimi yüzde 4,1 artış göstererek 118 bin 973 tona çıktı. İnek peyniri üretimi de bu dönemde yüzde 10,3 artarak 59 bin 258 tona ulaştı. Koyun, keçi, manda ve karışık sütlerden elde edilen peynir çeşitleri üretimi ise yüzde 3,5 azalarak 5 bin 755 tona geriledi.
Yoğurt üretimi Mayıs ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 6,2 arttı ve 101 bin 320 tona yükseldi. Bu dönemde ayran üretimi ise yüzde 8,4 artış göstererek 58 bin 719 ton olarak gerçekleşti.
Ticari süt işletmeleri tarafından toplanan inek sütü yağ oranı Mayıs'ta ortalama yüzde 3,4, protein oranı ise ortalama yüzde 3,2 olarak tespit edildi.
Mevsim ve takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı Mayıs'ta bir önceki aya göre yüzde 0,4 arttı. Takvim etkisinden arındırılmış toplanan inek sütü miktarı da 2014 yılının aynı ayına kıyasla yüzde 4,7 artış gösterdi.
AA