Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM), Kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,5 düşüşle 11 milyar 437 milyon dolar ihracat gerçekleştiğini açıkladı.
Yılın 11 aylık döneminde ise ihracat yüzde 8,6 kayıpla 131 milyar 942 milyon dolar oldu. 12 aylık ihracat da yüzde 7,8 düşüşle 145 milyar 211 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Türkiye İhracatçılar Meclisi Kasım ayı ihracat rakamlarını Niğde’de açıklandı. Niğde Ticaret ve Sanayi Odası'nın Grand otelde düzenlediği programa TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, Niğde Vali Yardımcısı Abdullah Uçgun, Niğde Belediye Başkanı Faruk Akdoğan, Niğde Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Adnan Görür, NİTSO Başkanı Şevket Katırcıoğlu ve iş adamları katıldı.
TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi, burada yaptığı konuşmaya, güvenoyu alarak göreve başlayan hükümete 'Hayırlı olsun' diyerek başladı. Ardından AB’ye üyelikle inovasyondan markalaşma süreçlerine kadar yeni beklentilerini dile getirdi.
Türkiye’de siyasi istikrarın yeniden sağlanmasıyla geleceğe yönelik umutlarının yeşerdiğini vurgulayan Büyükekşi, şunları söyledi:
"Önümüzdeki süreçte yüksek katma değerli üretim ve ihracata dayalı büyüme modeli için yapısal reformların hayata geçirilmesini istiyoruz. İhracatçılarımızın ve sanayicilerimizin temel öncelikleri arasında; hukukun üstünlüğünü, hukuk devletini ve hukukun bağımsızlığını teminat altına alan yeni bir anayasa yapılmasını, ihracat odaklı bir büyüme modelinin kurgulanmasını temenni ediyoruz. Ayrıca eğitimden, teşvik politikalarına, inovasyondan markalaşma süreçlerine topyekûn bir reform programının hayata geçirilmesini, ihracata yönelik devlet desteklerinin ihracatımıza oranının yüzde 1’e çıkarılmasını, Türkiye’nin AB’ye üyelik sürecinin kararlılıkla sürdürülmesi bekliyoruz. Bunların yanı sıra çözüm sürecinin yeniden canlanmasını, kayıt-dışı ekonomiyle mücadelenin devam etmesini, ileri teknoloji üretim ve yüksek katma-değerli yatırımların teşviki için alım garantisi uygulamalarını, inovasyon ve Ar-Ge’de desteğin süreç aşaması yanında, aynı zamanda nihai ürün ve hizmete de dönüşmesine verilmesini, teşvik programları mevzuatlarının sadeleştirilerek tek bir tebliğde birleştirilmesini bekliyoruz."
Büyükekşi, konuşmasında ihracat ile rakamlar da verdi. Buna göre kilogram bazında ihracat, Kasım ayında yüzde 3,4 artış gösterirken, 11 aylık dönemdeki kilogram bazındaki yükseliş yüzde 0,9 oranında oldu. Birim fiyatlarındaki düşüş nedeniyle ihracat gerilerken, kilogram bazında yükseliş trendinin sürmesi ihracatçının umutlarını 2016’ya taşımasına neden oldu.
EN FAZLA İHRACAT OTOMOTİV SEKTÖRÜNDEN
Kasım ayında en fazla ihracatı, 1 milyar 920 milyon dolarla otomotiv sektörü yaptı. Bu sektörü 1 milyar 409 milyon dolarla hazırgiyim ve konfeksiyon ile 1 milyar 301 milyon dolarla kimyevi maddeler sektörleri takip etti. Bu verilerin yanı sıra, Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre 101 ülke ve gümrük bölgesinde ihracat artış gösterirken, 132 ülke ve gümrük bölgesinde ise azalış yaşanması dikkat çekti. Türkiye’deki iller bazında da 56 kentte kasım ayında geçen yılın aynı dönemine göre ihracatta azalış görülürken, 23 kentte de artış yaşandı.
EN FAZLA İHRACAT YAPILAN 5 ÜLKE
Kasım ayında sırasıyla Almanya, İngiltere, Irak, İtalya ve ABD oldu. Bunun yanı sıra Almanya’ya ihracat yüzde 4,7, Irak’a ihracat yüzde 15,3, İtalya’ya ihracat yüzde 2,4, ABD’ye ihracat yüzde 6,4 gerilerken İngiltere’ye ihracat yüzde 3 arttı. Kasım ayında en fazla ihracat yapılan 30 ülke arasında en yüksek ihracat artışını yüzde 23,5 ile Suudi Arabistan yakalarken, Fas’a yüzde 21,7, İspanya’ya yüzde 9 arttı. İhracat artış oranında öne çıkan diğer ülkelere de yüzde 115 ile Gana, yüzde 114 ile Endonezya, yüzde 91 ile Tayland, yüzde 89 ile Pakistan oldu. Diğer yandan bölgesel anlamda Kasım ayında Afrika’ya ihracat yüzde 0,7 artarken, AB’ye ihracat yüzde 0,9, Kuzey Amerika’ya yüzde 11,2, Ortadoğu’ya yüzde 19 geriledi.
İhracat Kasım ayında en fazla Manisa'da arttı
Yine Kasım ayında bir önceki yılın aynı dönemine göre en fazla ihracat yapan ilk 10 il arasında en fazla ihracat artışını yüzde 4,3 ile Manisa yakaladı. Adana’nın ihracatı yüzde 0,9, Bursa’nın yüzde 1,5, Gaziantep’in yüzde 2,8, İzmir’in yüzde 6,7, Ankara’nın yüzde 9,6, Kocaeli’nin yüzde 12,9, Denizli’nin yüzde 14,7, İstanbul’un ihracatı yüzde 15,1 Hatay’ın yüzde 17,8 düştü.