Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, Türkiye ekonomisindeki cari açık sorunu konusunda,“Cari açığa baktığınız zaman bir kötüleşme var gibi görünüyor’’ dedi.
Türkİye Bankalar Birliği’nin (TBB) 61. Olağan Genel Kurulu’nda konuşan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, ekonomik gostergelere bakıldığında ekonomide bir miktar yavaşlamanın gundemde olduğunu ifade etti. Dış acığı daha makul duzeye cekmek icin cok onemli reformlar yaptıklarını belirten Şimşek, “Yakın donemde ithalatı azaltacak yatırımlara cok guclu teşvikler verildi. Bu yatırımlar devreye girdiğinde Turkiye’nin cari acığı 19 milyar dolar azalacak” diye konuştu. Şimşek, artan cari acıkla ilgili, “Cari acığa baktığınız zaman bir kotuleşme var gibi gorunuyor. Aslında petrol ve altın haric goreceli bir iyileşme donemindeyiz. Hatta altın haric baktığınız zaman cari acıkta ciddi bir kotuleşme yoktur. Dolayısıyla aşırı ısınma hikayesi eğer cari acık uzerinden uretiliyorsa acık yuzde 4.4 civarındadır. Turizmdeki bu guclu toparlanmayla ile birlikte inanıyoruz ki bu yuzde 4’un altına da inecektir.” dedi.
'Enflasyon geçici olarak çift hanede'
Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, enlasyon uzerine de değerlendirmelerde bulundu. Şimşek, “Enlasyon gecici olarak çift haneye cıkmış durumda. Ama oncesine bakın; 90’lı yıllarda yuzde 71’lerden biz, yuzde 10’lar civarına cekmişiz. Peki ne oldu? Burada esas belirleyici kur. Kurda da reel ekonomiden kopuk bir gidişat olduğunu paylaşmak istiyorum. Ozellikle kur etkisi burada cok net bir şekilde ortaya cıkıyor. Turk lirası cinsinden ithal fiyatları ki ara mallar ve hammadde devreye giriyor; en belirleyici faktor. Biz gıda komitesi olarak gerekeni yaptık. Merkez Bankası da eli kolu bağlı değil, gereken tepkiyi veriyor. Para politikasındaki sıkılaşma da burada cok net goruluyor. Finansal koşullarda da bir sıkılaşma soz konusudur. Bu da onumuzdeki donemde enlasyonu kontrol altına almaya, cari acığı kontrol altına almaya onemli katkı verecektir” şeklinde konuştu.