"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Kayıtdışı istihdam oranının yüzde 15'e düşürülmesi hedefleniyor

12 Mayıs 2015, Salı 18:37
Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) Kayıt Dışı İstihdamla Mücadele Daire Başkanı Yakup Süngü, kayıt dışı istihdam oranını 2023 vizyonunda yüzde 15'e düşürmeyi hedeflediklerini belirtti.

"Etkin Rehberlik ve Denetim Yoluyla Kayıtlı İstihdamın Teşviki" Projesi kapsamında bir otelde düzenlenen toplantıda konuşan Süngü, geçen yıl hayata geçirdikleri proje çerçevesinde düzenledikleri toplantıların sekizincisini Malatya'da gerçekleştirdiklerini söyledi. 

Süngü, Avrupa Birliği ve Türkiye tarafından finanse edilen projeyle, kayıtlı istihdamın önemi ve ülkeye getirdiği yükler konusunda toplumu bilgilendirmeyi amaçladıklarını dile getirdi. Süngü, 2000'li yıllardan sonra bu alanda ciddi çalışmalar yapıldığını kaydetti. 

Süngü, "2002 yılında kayıt dışı istihdam oranı yüzde 52 iken şu anda yüzde 32'lere kadar düştü. Yani yaklaşık 12 yıllık bir süreçte burada 20 puanlık bir düşüş sağladık, yüzde 50'ye yakın" dedi. 

Kayıt dışı istihdamın anlatılması için kırsal alana daha çok ağırlık verdiklerini aktaran Süngü, "Çünkü bilgi eksikliğinden ve bizim yeterince anlatamamış olmamızdan, kırsal kesimde özellikle tarım kayıt dışı diğer sektörlere göre oldukça yüksektir. Tarım sektöründe kayıt dışı çalışma yüzde 80 dolaylarında. Tarım dışı sektörlerinde yüzde 20 civarında ve ortalaması yüzde 32 civarındadır. Kayıt dışı ülkemiz için ciddi bir sorun" değerlendirmesinde bulundu. 

Herkesin aynı gemide olduğuna ve bu geminin su almaması gerektiğine dikkati çeken Süngü, "Son dönemde de gerçekten çok ciddi çalışmalar yapıldı. 2023 vizyonunda hedefimiz yüzde 32 olan kayıt dışı oranını yüzde 15'lere düşürmek. Avrupa Birliği ülkelerinde de yaklaşık 10-15'lerde. Tabi daha sonradan daha aşağı seviyelere düşürmek. Bunun için el birliğiyle mücadele edeceğiz" diye konuştu.

SGK hizmetlerinde memnuniyet

Süngü, kayıt dışıyı önlemek için öncelikle sosyal güvenlik hizmetlerinin kalitesini iyileştirmeleri gerektiğini vurgulayarak, sosyal güvenlik hizmetlerindeki memnuniyetin yüzde 35'ten, yüzde 75-78'e çıktığını söyledi. Süngü, amaçlarının bu durumu yüzde 95-100'e ulaştırmak olduğunu kaydetti. 

Denetim kapasitelerini artırdıklarını, il müdürlüklerinde kayıt dışı konusunda bin 400 sosyal güvenlik denetmenleri bulunduğunu söyleyen Süngü, bu sayıyı kısa süre içinde artırmayı planladıklarını ifade etti. 

Denetmenlerin bilgilendirme ve denetim yapacağını anlatan Süngü, cezaların çok ağır olduğuna dikkati çekerek, "Bir kişiyi kayıt dışı bir yıl çalıştırıyorsa biz bunu tespit ettiğimizde bir yıllık pirim ve ceza tutarı yaklaşık 35 bini buluyor. Bu da yaklaşık 7 işçinin bir yılık pirimine tekabül ediyor" diye konuştu.

AA

Okunma Sayısı: 1325
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı