Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın verilerine göre Türkiye’de kayıtlı 3 domuz çiftliği ve bu çiftliklerde toplam üretim gerçekleştirilen 1600 adet domuz bulunuyor.
Bu kapsamda 80 civarında kayıt dışı domuz çiftliği, bu çiftliklerde 1 milyon civarında domuz üretimi olduğu ve bu domuz etlerinin nerede kullanıldığının bilinmediği yönünde.
Rakamlar gösteriyor ki, kayıt dışı üretilen domuz eti, yüzde 99,2’sini Müslümanların oluşturduğu bir ülke için oldukça yüksek. Türk Gıda Kodeksine göre etiketinde türü belirtilmek şartı ile domuz eti satışı serbest, jelatin üretiminin ham maddesi de domuzdan elde ediliyor.
Yapılan denetimler sonucu ise, bazı etli ürünlerin içerisinde (sosis, sucuk, pizza, pide, lahmacun, içli köfte, kebap vb.) etiketinde domuz eti kullanılmadığı ifadesi yer almamasına rağmen domuz eti var olduğu tespit ediliyor.