"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hisarcıklıoğlu: Verilerin korunması ile ilgili tasarı bir an evvel kanunlaşmalı

06 Ekim 2015, Salı 14:00
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, dijital ortamda bireysel verilerin korunması ile ilgili tasarının bir an evvel kanunlaşmasını talep etti.

Hisarcıklıoğlu, böyle bir kanunun dijital ekonomiye de katkı sunacağını dile getirdi.

Dünyanın önde gelen bilişim şirketlerinin yöneticileri B20 Dijital Ekonomi Forumu’nda buluştu. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin’in de konuk olduğu forumda TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, akıllı telefonlar ile tabletlerin hayatın önemli öğelerinden olduğunu vurguladı. Hisarcıklıoğlu, şu an 2 milyar olan internet kullanıcılarının adedinin 4 milyarı bulacağını öngördü.

İnternete erişemeyenlerin adedinin 4,2 milyara denk geldiğinden yakınan Hisarcıklıoğlu, şunları kaydetti:

“Afrika’da internete erişim oranı yüzde 13’e iniyor. İnternet’e erişimi olan büyük bir kesim de interneti sohbet etmek için kullanıyor. Çünkü İnternetten ticaret yapmak yeni yetiler edinmeyi gerektiriyor. Yani İnternet bir yandan yeni imkânlar sunarken, bir yandan da dünyada yeni uçurumlara neden oluyor. En tehlikeli uçurum da KOBİ’ler için. Yapılan araştırmalar ortaya koyuyor ki KOBİ’lerin büyümesinin temelinde inovasyona yönelik yatırımlar var. Bunun yolu da dijital tekniklerinin kullanımından geçiyor. Bunu etkin kullanamayan KOBİ’ler rekabet yarışında geride kalacak. KOBİ’lerin yanında tüm sanayi sektörü bir yeniden yapılanma döneminden geçiyor. Dünya yeni bir sanayi devriminden geçiyor. Şu an bilişimin sanayiyi yeniden şekillendirdiği bir dönemi yaşıyoruz. “

İnternetin ve dijital ekonominin veriyi değerli kıldığını anlatan Hisarcıklıoğlu, şöyle devam etti:

“Veri kullanımına dair güven olmadan dijital ekonomi yürümez.Bireysel verilerin korunmasına kurallar, kullanıcıların hassasiyetlerini giderirken, inovasyonun da önünü kesmemelidir. Bu alanda yatırımcıların ve devletlerin ortak faaliyeti gerekir. Tabii ki yasal çerçeveyi koymak ve uygulamak devletlerin görevidir. Biz de yatırımcılar olarak elimizi taşın altına koyarız. Dünyada dijital ekonominin ilerlemesinin bireysel verilen korunması ile ilgili karşılıklı güven ortamının temini ile olacağının bilincindeyiz. Bu vesileyle ülkemizde de bireysel verilerin korunması ile ilgili kanunun bir an evvel yasalaşmasını bekliyoruz. Dünyaya uygun, bir kanunumuz olursa şirketlerimizin dışarıda maliyetleri inecektir.”

TOBB Başkanı, Çin Dönem başkanlığında B20’nin dijital ekonomi konusuna daha da güçlü bir şekilde eğileceğini belirtti.

Rifat Hisarcıklıoğlu, B20’ye tavsiyelerini şöyle sıraladı:

-Ülkeler, bireysel verilere dair hukuku uyumlu kılmalı ve bu veriler ile ilgili sınırlamalardan kaçınmalı.

-KOBİ’lerin önünü açan bulut bilişim gibi uygulamaların önü kesilmemeli.

-Dijital ekonomi için dünya ticaret sistemi iyileştirilmeli. 

-E-ticaret ve diğer ticaret faaliyetleriyle iştigal eden KOBİ’lerin gümrüklerde karşı karşıya kaldığı sorunlara çare bulunmalı. 

-Şirketlerin dijital ekonomiye olan erişimleri arttırılmalı. 

-Bireyler dijital ekonomiye uyumlu hale gelmeli. Bu anlamda mühendislik ve matematik gibi alanlarda eğitim tekrar ele alınmalı, önemli görülmeli.

-Finansmana erişim önemli bir konu. Bu anlamda G20 ülkeleri yeni yöntemlere ele almalı. 

-Devlet uygulamaları dijitalleşmeli. Kamu alımları ve gümrükleme gibi hususlar dijitalleştirilmeli. Biz Türkiye’de bunun iyi örneklerini ortaya koymaya başladık. E-devlet sistemi bu örneklerin başında geliyor. 

Hisarcıklıoğlu, internet ile ilgili kuralların internetin önünü açmasını, yalın ve esnek olmasını önerdi ve ekledi: “Kurallar girişimcilere faaliyetlerini hangi yöntemlerle yapacağını dayatmamalı, bir çerçeve koymalıdır.” 

Hisarcıklıoğlu, ilaveten G20’nin G7 gibi dijital ekonomiye ilgi duyması temennisinde bulundu.

SYMES: DİJİTAL EKONOMİ TEŞVİK EDİLMELİ

Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Cansen Başaran Symes de dijital ekonominin teşvik edilmesi gerektiğine işaret etti.

Symes, bu anlamda vergi uygulamalarının yeniden ele alınmasını savundu.

Symes, dijital ürünlerin her sektörde büyümeye katkı sunduğundan söz etti ve “Böyle önemli bir alanın G20’de tartışılmasından memnuniyet duyuyoruz. KOBİ’lerin dijitalleşmesi, dijital güvenlik ve STEM’in önemi gibi konuların G20’de tartışılmasından memnuniyet duyuyoruz. Burada etkin ve yararlı olmak adına kapsayıcı bir anlayış gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

BİLGİN: İNTERNET KULLANICI ADEDİ ARTIYOR

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Feridun Bilgin ise internetin yeni ticari alanlar doğurduğuna temas etti. Dijital ekonominin büyüklüğünün 2016’da 4,2 trilyon dolar olacağını bildiren Bilgin, alanın Türkiye’de de ilerlediğini dile getirdi.

Geniş bant internet erişiminin ekonomiye katkılarına değinen Bilgin, “Bu anlamda ülkelerin yoğun gayretleri var. Ülkemizde 2008’de 6 milyon olan geniş bant internet abone sayısı 2015 Ağustos sonu itibari ile 47 milyonu buldu. Yine 2015 Ağustos sonu itibari ile mobil geniş bant abone 37,6 milyona ulaştı. Yani 73 milyon internet ile buluştu.” açıklamalarında bulundu. 

Bilgin, 4.5G için de “Bu uygulama ile 1 Nisan 2016’dan itibaren mobil internette netlik ve sürat artacak. Bu durum ulusal ekonominin büyümesinde rol oynayacak. “ dedi.

E-devlet’in dijitalleşme adına iyi bir örnek olduğunu savunan Feridun Bilgin, uygulamadan 20 milyon kullanıcının yararlandığını duyurdu.

Sayısal ekonominin hukuki altyapısını önemli gören Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı, sözlerini şöyle tamamladı:

“Tüketici ve girişimcilerin hak ve yükümlülükleri ile şikâyet mekanizmalarını belirleyen dinamik, açık hukuksal yapı faaliyetleri kolay kılacaktır. Yine bireysel verilerin korunması, e-imza, siber güvenlik gibi konular hukuki çerçeve bakımından önemli. Yine internette bireysel haklarının korunması, çocuk istismarının önüne geçilmesi gibi uluslararası kurallara gerek var. İnternet altyapısının, internetten sunulan hizmetlerin gelişimi için ülkeler arası koordinasyon önemli. “

Okunma Sayısı: 1546
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı