Zeytinyağı üretiminde Türkiye'nin önde gelen bölgelerinden Ayvalık'ta erken hasat zeytinlerden elde edilen ilk yağlar piyasaya sunuldu.
Balıkesir'in Ayvalık ilçesinde erken hasat zeytinlerin sıkılmasından elde edilen ve "altın sıvı" olarak adlandırılan zeytinyağında, sezonun ilk ürünleri raflarda yerini almaya başladı.
Zeytin ağacı varlığı yaklaşık 12 milyon olan Edremit Körfezi'ndeki Ayvalık'ta, 2015-2016 sezonunun erken hasat zeytinlerinin sıkımından ilk yağ alındı. Bu işlemde, 8 kilogram zeytinden ortalama 1 litre zeytinyağı elde edildi.
Yoğun meyve kokusu ve tadının yanı sıra genzi yakıcı özellikleriyle özel bir ürün olan erken hasat zeytinyağı, piyasaya arz edildi.
İlçede faaliyet gösteren üreticilerden Özgün Ahmet Sucu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, normalde litresi 20-22 lira olan zeytinyağında erken hasat ürününün fiyatının 25-27 lira olacağını söyledi.
Yeni hasat döneminin tüm Türkiye'ye hayırlı olmasını dileyen Sucu, şöyle konuştu:
"Bu sene ürünün az olması nedeniyle hangi zamanda toplanması gerektiğini görmemiz için bir deneme üretimi yaptık. Bu deneme üretiminde inşallah sonuçlar iyi, randıman düzgün olur. Tabii erken hasat dediğimizde, şu anda 7-8 kilogram zeytinden 1 kilogram yağ alabilirsek sevineceğiz çünkü zeytin tam yağını almamış. Erken hasadın özelliği; meyve burukluğu, yakarlık, acılık hepsini en üst seviyede taşıyan, kendine has bir zeytinyağı olmasıdır. Erken hasada başlamamızda en önemli etken, yağış miktarlarıdır. Yazın fazla yağış alamadığımız için bu sene hasada erken başlamış sayılırız."
Zeytinyağı fabrikasının yetkilisi Mehmet Cavlı da erken hasat zeytinlerinin daha kaliteli olduğunu ifade ederek, "Zeytin tam olarak meyveden yağa dönüşmemiştir. Randımanı çok yüksektir. Bundan dolayı maliyeti çok yüksek olup üreticinin beklentilerini karşılamaktadır" dedi.
AA