Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, ekim ayında market fiyatlarında kuru kayısı, kuru incir ve toz şeker fiyatında değişim olmazken, fiyat düşüşünün en fazla yüzde 21,08 oran ile yeşil fasulyede görüldüğünü bildirdi.
Bayraktar, yaptığı açıklamada, ekim ayında markette yeşil fasulyedeki fiyat düşüşünü yüzde 9,77 ile marulun, yüzde 9,30 ile ayçiçeği yağının, yüzde 8,17 ile iç fındığın, yüzde 7,67 ile elmanın, yüzde 7,63 ile havucun, yüzde 7,46 ile kuru üzümün, yüzde 3,94 ile limonun, yüzde 3,90 ile yumurtanın, yüzde 0,53 ile dana etinin, yüzde 0,50 ile de kuzu etinin izlediğini belirtti.
TZOB Genel Başkanı Bayraktar, markette en fazla fiyat artışının ise yüzde 34,78 oran ile domateste görüldüğünü belirterek, şöyle devam etti: “Domatesteki fiyat artışını yüzde 19,99 ile kuru soğan, yüzde 14,61 ile kabak, yüzde 11,24 ile yeşil soğan, yüzde 10,09 ile patlıcan, yüzde 9,67 ile nohut, yüzde 7,74 ile patates, yüzde 6,43 ile maydanoz, yüzde 5,83 ile salatalık, yüzde 5,06 ile yeşil mercimek, yüzde 2,93 ile zeytinyağı, yüzde 2,68 ile sivri biber, yüzde 2,25 ile kuru fasulye, yüzde 2,18 ile tavuk eti, yüzde 1,90 ile kırmızı mercimek, yüzde 0,76 ile Antep fıstığı, yüzde 0,68 ile mısırözü yağı, yüzde 0,60 ile pirinç ve süt takip etti.”
ÜRETİCİ FİYATLARINDAKİ DEĞİŞİM
Bayraktar, ekim ayında üretici fiyatlarında havuç, kuru kayısı, kuru incir, Antep fıstığı, süt, zeytinyağı ve yeşil soğan fiyatlarında değişim olmadığını bildirdi. Fiyatı en fazla düşen ürünün yüzde 25,20 oran ile yeşil fasulye olduğunu belirten Bayraktar, şunları kaydetti:
“Yeşil fasulyedeki fiyat düşüşünü yüzde 21,46 ile marul, yüzde 14,71 ile pirinç, yüzde 8,29 ile patates, yüzde 7,76 ile kuru üzüm, yüzde 7,41 ile yumurta takip etti. Üreticide en fazla fiyat artışı ise yüzde 60,81 oran ile domateste görüldü. Domatesteki fiyat artışını yüzde 28,57 ile kuru soğan, yüzde 24,39 ile limon, yüzde 19,70 ile salatalık, yüzde 15,12 ile iç fındık, yüzde 11,11 ile maydanoz, yüzde 9,62 ile kuru fasulye, yüzde 9,32 ile nohut, yüzde 9,02 ile elma, yüzde 8,23 ile sivri biber, yüzde 4,41 ile patlıcan, yüzde 2,79 ile kuzu eti, yüzde 2,71 ile yeşil mercimek, yüzde 2,22 ile kabak, yüzde 1,83 ile kırmızı mercimek, yüzde 1,44 ile dana eti izledi.”
FİYAT DEĞİŞİMLERİNİN NEDENLERİ
Üreticilerde fiyatı artan ürünlere bakıldığında, domates, salatalık, sivri biber, patlıcan, kabak gibi ürünlerde tarla ürünlerinde hasadın sonuna gelinmesinin etkili olduğunu vurgulayan Bayraktar, “Kuru soğan, kuru fasulye, nohut, yeşil mercimek ve kırmızı mercimekte hasadın tamamlanmasıyla birlikte fiyatlarda artış yaşandı. Fiyatı düşen ürünlerden yeşil fasulyede hasat edilen ürün miktarındaki artışa bağlı olarak fiyatlarda düşüş görüldü. Patateste ise geçen yıla göre rekoltede yaşanan artış fiyatlarda düşüşe yol açtı.” dedi.
PİRİNÇ FİYATINDA YÜZDE 14,71 DÜŞÜŞ
Bu yıl çeltik üretiminin geçen yıla göre yüzde 10,8 oranında artışla 920 bin tona ulaşmasının beklendiğine dikkati çeken Bayraktar, eylül sonu itibarıyla 2 lira 72 kuruş olan ortalama üretici pirinç fiyatının, ekim ayı sonunda yüzde 14,71 azalmayla 2 lira 32 kuruşa indiğini kaydetti.