"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Ege Bölgesi ihracatında sert düşüş

02 Ekim 2015, Cuma 11:02
Ege Bölgesi’nin ihracatında yılbaşından bu yana görülen düşüş devam ediyor.

Uzun bayram tatili dolayısıyla eylül ayı ihracatında yüzde 20’lik sert düşüş yaşandı. Son bir yıllık ihracat ise yüzde 14 geriledi. Ege İhracatçı Birlikleri (EİB), 2015 Ocak-Eylül döneminde 7 milyar 703 milyon dolarlık ihracat yaptı. Geçen yılın aynı dönemindeki ihracat, 9 milyar 250 milyon dolardı. 2015 yılının dörtte üçlük dilimi geride kalırken EİB’nin ihracattaki düşüşü yüzde 17 oldu.

EİB’nin eylül ayı ihracatı, 800 milyon doların da altına inerek 792 milyon oldu. 2014 Eylül ayında 993 milyon 118 bin dolarlık ihracat yapan EİB’nin aylık ihracatı yüzde 20 geriledi. Eylülde ihracat rakamlarının beklenenden fazla düşmesini, Kurban Bayramı tatili tetikledi. EİB’nin son bir yıllık dönemdeki ihracatı ise yüzde 14 gerilemeyle 12 milyar 479 milyon dolardan 10 milyar 674 milyon dolara indi. Egeli ihracatçıların 2015 Eylül ayında yaptığı 792 milyon 214 bin dolarlık ihracatın 425 milyon 737 bin dolarlık dilimi sanayi ürünleri olurken tarım ürünleri 306 milyon 471 bin dolar, madencilik ürünleri ise 60 milyon 5 bin dolar olarak kayda geçti.

12 BİRLİKTEN 11’İNİN İHRACATI AZALDI

EİB çatısı altındaki 12 birlikten 11’inin 2015 Eylül ayı ihracat rakamları, 2014 Eylül ayının gerisinde kaldı. İhracatını yüzde 5 arttırarak 45 milyon 420 bin dolara ulaşan Ege Mobilya Kağıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği, dış ticaretini arttırmayı başaran tek birlik oldu. Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği ise son bir yıllık süreçte rakamı yüzde 2 arttırarak, 860 milyon 79 bin dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği, eylül ayında 98 milyon 25 bin dolarla en çok ihracat yapan birlik ünvanını sürdürdü. Son bir yıllık dönemde ise 1 milyar 226 milyon dolarlık ihracata imza attı.

KURU MEYVE İHRACATI HAREKETLENDİ

Kuru kayısı ve çekirdeksiz kuru üzüm ihracat sezonunun başlamasıyla birlikte eylül ayında hareketli bir dönem geçiren Ege Kuru Meyve ve Mamulleri İhracatçıları Birliği, 70 milyon 3 bin dolarla en çok ihracat yapan ikinci birlik olarak listede yer aldı. Ağustos ayında dördüncü sıraya gerileyen Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıları Birliği ise eylül ayında 64 milyon 858 bin dolarla bir sıra yükseldi ve üçüncü sırada yer buldu. Ege Maden İhracatçıları Birliği, 60 milyon 5 bin dolarlık ihracat rakamıyla dördüncü olurken Ege Tütün İhracatçıları Birliği, 58 milyon 736 bin dolarla madencilik sektörünü izledi.

EN AZ İHRACAT ZEYTİNYAĞINDA

Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği 54 milyon 851 bin dolarlık ihracat yaparken Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği ise 52 milyon 389 bin dolar dövizi Türkiye’ye kazandırdı. Ege Hububat Bakliyat Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği 16 milyon 995 bin dolar ihracat yaparken Ege Tekstil ve Hammaddeleri İhracatçıları Birliği 16 milyon 892 bin dolarda kaldı. Ege Deri ve Deri Mamulleri İhracatçıları Birliği 8 milyon 620 bin dolar, Ege Zeytin ve Zeytinyağı İhracatçıları Birliği ise 6 milyon 186 bin dolarlık ihracat yaptı.

‘ÜÇ GÜNLÜK İŞ KAYBI DÜŞÜŞÜ ARTTIRDI’

Eylül ayında hem Türkiye genelinde hem de EİB tarafından yapılan ihracatta yüzde 20 gerileme olduğunu belirten EİB Koordinatör Başkanı Sabri Ünlütürk, Kurban Bayramı tatili sebebiyle üç iş günü kaybının, düşüşü arttırdığını kaydetti. 2015 yılının geride kalan diliminde dünya ticaretinin yüzde 11 oranında gerilediğine işaret eden Ünlütürk, “Türkiye de dünyadaki gelişmelerden olumsuz etkileniyor. Doların tüm dünyada değer kazanması, gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerinin yavaşlaması ihracat rakamlarımıza olumsuz yansıyor. Euro/dolar paritesindeki olumsuz etki, eylül ayında da kendisini hissettirdi. Ekim ayından itibaren paritenin etkisinin azalmasıyla birlikte ihracat rakamlarımızda bir düzelme olacağına inanıyoruz.” diye konuştu.

Okunma Sayısı: 1455
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı