"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarlar eşit haklar istiyor

19 Nisan 2015, Pazar 13:26
Türkiye Esnaf ve Sanatkarları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, çalışma hayatının tamamının bir sosyal güvenlik çatısı altında toplanmasının Bağ-Kur'lu açısından pek çok olumsuz yönünün ortaya çıktığını belirterek, "Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarlar eşit haklar istiyorlar" ifadesini kullandı.

Palandöken, yazılı açıklamasında, emeklilik süresinin Bağ-Kur'lular için 9 bin, diğer sigortalılar için ise 7 bin 200 gün olduğunu kaydederek, emeklilik sürelerinin eşitlenmesini talep etti.  

Bağ-Kur emeklisinin en uzun süreyle prim ödemesine karşın en az tutarda emekli maaşı aldığına dikkati çeken Palandöken, hastalanan esnaf ve sanatkara raporlu olduğu günler için geçimini sağlayacak kadar 'raporlu ödemesi' yapılması için gerekli çalışmaları yaptıklarını bildirdi. 

Çalışma hayatının tamamının bir sosyal güvenlik çatısı altında toplanmasının Bağ-Kur'lu açısından pek çok olumsuz yönünün ortaya çıktığını belirten Palandöken, "Bağ-Kur'lu esnaf ve sanatkarlar eşit haklar istiyorlar. Norm birliği neden sağlanamıyor? Aynı prim gün sayısında emeklilik hakkı, emekli maaşında eşitlik, tedavi parasının geri ödenmesi, raporlu olup dükkanı kapalı olduğunda geçim yevmiyesi gibi hakları olsun istiyor" değerlendirmesinde bulundu.

Doğum borçlanması hakkının 11 Eylül 2014 tarihinden itibaren kadın esnaf ve sanatkarlara da tanındığını anımsatan Palandöken, TBMM'de kabul edilen ilgili düzenlemeye göre 12 aydan fazla borcu olan ve borcunu yapılandırmayan Bağ-Kur'luların prim borçlarının dondurulacağını, böylece sağlık yardımlarından derhal yararlanmalarının sağlanacağını kaydetti. 

AA

Okunma Sayısı: 1016
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı