Trakya Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Ermeni Dili ve Edebiyatı Bölümü öğrencileri hocasız kaldı.
Üniversite bünyesinde başta Balkan dilleri olmak üzere çok sayıda yabancı dilde eğitim veren bölümler bulunuyor. Bunlardan biri de üç yıl önce açılan Ermeni Dili ve Edebiyatı. Bölümün açılmasıyla Türkiye’nin farklı illerinden 16 öğrenci bu bölümü seçti. Ermeni Dili ve Edebiyatı hocaları ise sözleşmeli olarak görev yapıyordu.
Bölümde ders verecek hocalar her yıl fakülte yönetimi ile bir araya gelerek sözleşme imzalıyordu. İki yıl boyunca sorunsuz üniversiteye devam eden öğrenciler bu yıl 3. sınıfa geçerken hoca sürprizi ile karşılaştı. Üniversitelerin açılmasıyla birlikte fakültenin yolunu tutan öğrencilere, üzerinden aylar geçmesine rağmen Ermenice ders verecek hoca bulunamadı. Ders göremeden bir dönemi tamamlamak üzere olan öğrenciler sadece seçmeli ders olan Rusça’ya giriyor.
Edebiyat Fakültesi yönetimi sorunun aşılması ve öğrencilerin mağduriyetinin giderilmesi için hoca arayışına girdi. Ancak tüm uğraşlara rağmen Ermenice öğretecek bir hoca bulamadı. Bu durum en çok bu bölümde okuyan öğrencileri düşündürüyor. Yaşadığı sıkıntıyı anlatan 3. sınıf öğrencisi Ahmet Duman, dönemin başından bu yana hocalarının olmadığını söyledi. Kendilerine hocalarının gittiğinin söylendiğini anlatan Duman, "Bekledik ama hocalar gelmiyor. Zaman geçiyor. Vizeler geçti. Şimdi finallere gireceğiz. Ama hala hocalardan haber yok. Odaları kilitli. Mağduruz." açıklamasını yaptı.
Aynı sınıfta okuyan Rıdvan Seyitoğulları ise hocaların gelmemesi nedeniyle eğitim göremediklerini kaydetti. Derslerinin boş geçtiğini ve yetkililerin bu konuda yardımcı olmalarını isteyen Seyitoğulları, "Bizi farklı bölümlere göndereceklerdi. Ya onu yerine getirsinler ya da hocalar gelsin. Bu dönem hiç ders olmadı. Sınavlarımız olmadı." diye konuştu.
Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Recep Duymaz, üç yıl önce açılan bölümde yabancı uyruklu hocaların ana dillerinde eğitim verdiğini açıkladı. Bu hocaları sözleşmeli olarak çalıştırdıklarını ve sözleşmelerinin de her yıl yenilendiğini dile getiren Duymaz şunları söyledi: "Seneden seneye onların sözleşmelerini karşılıklı olarak uzatıyoruz. Ermeni bölümüne gelen hocalarımız geçen yıl sözleşmelerini uzatmayı istemedi. Anlaşamadık. Dolayısıyla onlar bölümlerinden ayrıldılar. Bunun üzerine biz Ermeni Dili ve Edebiyatı bölümünü devam ettirmek için hoca arayışına başladık. Tüm imkânları kullandık."
İstanbul’da azınlık okulları ve Ermeni okulların bulunması nedeniyle bu ilin milli eğitim müdüründen yardım istediklerini anlatan Prof. Dr. Duymaz, bu konuda kendilerine verilen bazı isimlerle irtibata geçtiklerini ancak kendi programlarını yürütecek kadar hoca bulamadıklarını açıkladı. Ermenice ders verecek hoca bulamadıkları için öğrencilerle bir araya gelerek durumu değerlendirdiklerini kaydeden Dekan, öğrencilerle onları Ermenice’ye yakın başka bölümlere kaydırma konusunda fikir birliğine vardıklarını anlattı.
Öğrencilerin başka dillerdeki bölümlere kaydırılması konusunu fakülte yönetim kurulu toplantısında ele alarak karara bağladıklarını açıklayan Duymaz, fakültenin yönetimin oy birliği ile aldığı bu kararı rektörlüğe ilettiklerini anlattı. Duymaz, "Rektörlük de fakültenin bu kararını üniversitenin eğitim komisyonuna gönderdi. Komisyonda konunun müzakeresini uzun uzun yaptık. Sonunda eğitim komisyonu oy çokluğuyla fakültenin yönetim kurulu kararını onayladı. Ve eğitim komisyonunda çıkan kararı üniversite senatosuna gönderdi. Senato gündemine alınan bu karar senatörler tarafından uygun karşılandı. Senato oylamasında bu karar oy çokluğuyla onaylandı. Ve biz bunu onay için YÖK’e gönderdik. Şu anda senato kararımız YÖK’te. Büyük bir ihtimalle olumlu görüş bekliyoruz. Çünkü aşamıyoruz başka yolla bu sıkıntıyı. Dolayısıyla sonuç olarak bu konu öğrencilerimizin de rızasına uygun olarak olumlu yönde çözülecek gibi görünüyor. Büyük bir ihtimalle dönem kaybı ile mezun olabilecekler." şeklinde konuştu. (Cihan)