"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Zorlukla Almanya'ya ulaşan mülteciler, Müslümanların yardım elini bekliyor

11 Eylül 2015, Cuma 12:33
Zorluklarla Almanya'ya gelen Suriyeli, Afganistanlı ve Kuzey Iraklı sığınmacılar Almanyalı Müslümanların yardım elini bekliyor.

Zorluklarla Almanya'ya gelen Suriyeli, Afganistanlı ve Kuzey Iraklı sığınmacıların kıyafetten, temizlik malzemesine, gıdaya, barınacak yerden, çocuk malzemesine, anadiliyle konuşabileceğini birisinden, sahipsiz mülteci çocuklara bakıcı ailelik yapacak Müslüman aileye kadar birçok ihtiyacı bulunuyor. Mülteciler, Almanyalı Müslümanların yardım elini bekliyor.

Almanya'ya bir hafta içinde 20 binden fazla Suriye'den ve Kuzey Irak'tan mülteci geldi. Türkiye'den hayatları pahasına deniz yoluyla Yunanistan'a veya yürüyerek Bulgaristan'a geçen mülteciler, Macaristan ve Avusturya üzerinden tren, otobüs ve zaman zaman yürüyerek Almanya'ya ulaştılar. Ülkenin değişik yerlerinde çadır köylerine yerleştirilen Suriyeli ve Kuzey Iraklı mülteciler, Müslümanların ve İslami kuruluşların yardım elini uzatmasını bekliyor. Kışlık kıyafetten, temizlik malzemesine, çocukların ihtiyaçlarından maddi yardıma kadar mültecilerin uzatılacak her bir yardım eline ihtiyacı var. Almanya'da otuza yakın mülteci yurdunu yöneten ve ihtiyaçlarını karşılayan Malteser Yardım Kuruluşu Basın Sözcüsü Matthias Nowak, mültecilere nasıl yardım yapılabileceğini anlattı.

HER BİR YARDIM ELİNE İHTİYAÇ VAR

Çoğunluğu çadır köylerde yerleştirilen Suriyeli mültecilerin, anadillerinde tercümanlık yapacak insanlara, temizlik, kıyafet, çocuk malzemesi gibi ihtiyaçları var. Fakat her mülteci yurdunda ve çadır köyünde bu ihtiyaçlar farklılık gösteriyor. Malteser Basın Sözcüsü Nowak, “Her türlü yardıma minnettarız. Yardım etmek isteyen vatandaşlar hangi mülteci yurdunda o anda neye ihtiyaç olduğunu önceden öğrenebilirler. ” diyerek ihtiyaçların internette ilan edildiğini veya söz konusu mülteci yurduyla ilgilenen yardım kuruluşundan öğrenilebileceğini söyledi. 

Bazı vatandaşların yardımlarını önceden bildirmeden arabaya atıp geldiklerini söyleyen Nowak, “Bu çok güzel bir davranış ama mülteci yurdunda o an herkesin meşguliyeti olabiliyor. Ya da o an o yurtta başka bir şeye acil ihtiyaç olabiliyor. Geçenlerde Berlin- Moabit'teki yurda, Türk bir manav aracına yüklediği 150 kadar karpuzu getirdi. Önceden haberimiz olmadığı için bu nasıl indirilecek, dağıtılacak. En faydalısı önceden o yurt ile iletişime geçmek.” dedi. Nowak, özellikle gıda yardımlarında indirme, sağlıklı ortamda dağıtma gibi ek sorunlara sebep olabiliyor.

KÜÇÜK ÇOCUKLARA SAHİP ÇIKACAK AİLELERE İHTİYAÇ VAR

Suriye ve Kuzey Irak'tan gelenlerin arasında küçük yaştaki çocuklarda bulunuyor. 2015 yılı sonuna kadar Almanya'ya gelen çocuk yaştaki mülteci sayısının 20 bin olması bekleniyor.

Anne babası olmayan çocuklar ise öncelikle Almanya'nın değişik yerlerindeki gençlik yurtlarına (Jugendamt) dağıtılıyor veya bakıcı ailelere veriliyor. 

Berlin- Steglitz başta olmak üzere birçok belediye mülteci çocuklara sahip çıkacak bakıcı aile çağrısı yaptı. Sahipsiz mülteci çocuklara bakıcı aile olmak isteyenler yaşadıkları yerlerdeki gençlik dairelerine başvurmaları gerekiyor.

MÜLTECİLERİ MUHABBETLE KARŞILAMAK HEPİMİZİN GÖREVİ

Almanya'ya gelen mültecileri muhabbetle karşılamanın ve kışın soğuk günlerinde başlarını sokabilecekleri bir yer bulunmasını “hepimizin görevi” diye tanımlayan Nowak, siyasetin ve belediyenin de mültecilere uygun bina bulma gayretinde olduğunu söyledi. 

GÖNÜLLÜ ÇALIŞACAKLARA ÇOK FAZLA İHTİYAÇ VAR

Mülteci yurtlarının kurulmasından, eşyaların dağıtılmasına, mutfakta çorba pişirilmesinden, mültecilerle ilgilenme, çocuklarla vakit geçirmeye kadar birçok alanda en çok hizmet edecek gönüllü çalışanlara ihtiyaç var. Haftada dört beş saat olsa bile vaktini mültecilere ayırmak isteyenlere acil ihtiyaç olduğunu vurgulayan Nowak, mülteciler kendi dilinden, kültüründen ve dininden insanlarla karşılaştığı zaman daha da mutlu olduğuna dikkat çekti.

“Tabiî ki gülümsemek iyi ama insanları kendi dillerinde karşılamak ve hitap etmek çok daha güzel. Özellikle bugünlerde Arapça bilen insanlara çok ihtiyaç var.” ifadelerini kullandı.

“İnsanları kaderleriyle baş başa bırakamayız” diyen Nowak, sığınmacıların ihtiyaçlarının karşılanmasının toplumun bütününün sorumluluğunda olduğuna vurgu yaptı.

MADDİ YARDIM DA KABUL EDİLİYOR

Mültecilere yardım eden kuruluşlar vatandaşlardan maddi yardımda kabul ediyorlar. Vatandaş yaptığı maddi yardımın “sadece mültecilere harcanmalı” notuyla yapması halinde o para mültecilerin ihtiyaçları için harcanıyor.

Okunma Sayısı: 1864
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı