Suriye savaşı ve IŞİD terör örgütünün eylemlerinin gölgesinde kalan Yemen’deki bombardımanda ve çıkan çatışmalarda şimdiye kadar 4 bin kişinin öldüğü, 20 binden fazla kişinin de yaralandığı belirtildi.
Ülkede ayrıca, 7 milyondan fazla vatandaşın da gıda bulmakta zorluk çektiği açıklandı. Eğitimin felç olduğu Yemen, fiili olarak 4’e bölünmüş durumda.
Ocak 2015’te Husi milislerin devlete ait kurumları ele geçirmek için harekete geçmesiyle hükümetle çatışmaya başladı. Mart ayında ise Suudi Arabistan öncülüğünde 8 devletle birlikte Husi milislerine karşı operasyon başlattı. Birleşmiş Milletler (BM), şimdiye kadar çıkan çatışmalarda ve bombardımanlarda ölenlerin sayısının 4 bine ulaştığını, 20 binden fazla kişinin de yaralandığını bildirdi. 7 milyondan fazla Yemenlinin, gerekli gıda malzemesine ulaşamadıkları için açlık sınırında olduğu belirtildi.
SAVAŞTAN EN ÇOK ÇOCUKLAR ETKİLENDİ
Yemen'deki savaştan en çok çocuklar etkilendi. Açlık sınırındaki 2 milyon çocuğun yeterli beslenemedikleri takdirde, bedenlerinin dayanamayacağı ve salgın hastalıklara yakalanarak öleceği uyarısı yapıldı.
Ayrıca söz konusu çocukların eğitim alanındaki gelişmelerinin de durduğu ifade edildi. Savaştan etkilenen çocuk sayısının ülkede eğitim alan öğrencilerin yaklaşık yarısına tekabül ettiğine dikkat çekildi. Uluslararası yardımların ise savaştan dolayı sınırlı bir şekilde gönderildiği ve bu yardımların daha çok Suud kontrolündeki yerlere ulaştığının altı çizildi.
ARAP BASINI: SUUD VE İRAN ARASINDAKİ GÜÇ SAVAŞI
Arapların anayurdu olarak da bilinen Yemen’de 30 yıllık Ali Abdullah Salih rejiminin 2011’de devrilmesinin ardından, Sünni Cumhurbaşkanı Abdu Rabbu Mansur Hadi yönetimindeki hükümet iş başına geldi. İlerleyen süreçte Şii Husiler bu duruma razı olmayarak hükümet binalarını ele geçirmeye başladı. Her ne kadar 2014'te taraflar arasında "Barış ve Ulusal Ortaklık Anlaşması" imzalanmış olsa da Yemen ordu birlikleriyle Husiler arasındaki çatışmalar devam etti.
Ocak ayında ise Cumhurbaşkanı Hadi'nin özel kalem müdürü Ahmed Avad Bin Mübarek'in başkent Sana’da Husiler tarafından kaçırılmasıyla olay ülke dışına taşınmış oldu. Riyad yönetimi Husi’lerin arkasında İran’ın olduğunu, özellikle silah desteği verdiğini açıktan ifade etmişti. Suud’un önde gelen gazetelerinden Şark Al-Awsat, İran’ın Yemen üzerinden Aden Körfezi'ne hakim olmak istediğini ve akabinde Suudi Arabistan’a yönelik terör faaliyetlerini destekleyeceğini iddia etti. Gazete, Suud önderliğinde koalisyon güçleriyle Yemen’de, Şii Husi milislerine yönelik başlatılan askeri hareketin haklı olduğunu savundu.
KOALİSYON GÜÇLERİ, 20 BİN ASKERLE HUSİLERE KARŞI SAVAŞIYOR
Suudi Arabistan önderliğindeki hava operasyonuna, Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Katar, Bahreyn, Ürdün, Sudan, Kuveyt, Mısır ve Fas her türlü desteği vermeye hazır olduklarını açıklamıştı. Daha sonra Somali de asker gönderebileceğini aktarırken başta destek vereceğini açıklayan Pakistan ise tezkereyi meclisten geçiremediği için Yemen’de yapılacak barışa yardımcı olabileceği önerisinde bulundu. ABD ise operasyonlara savaş uçaklarının havadaki yakıt ikmalini sağlayarak lojistik destek veriyor.
Husilere karşı savaşan yaklaşık 10 bin asker, Yemen ordu ve halk birliklerinden oluşuyor. Suud önderliğindeki operasyonlara Sudan 6 bin asker, Katar bin, Mısır 8 yüz askerle destek veriyor. Geriye kalan 2 bine yakın asker de operasyona katılan diğer ülkelerden sağlanıyor. Ayrıca Riyad yönetimi, her ihtimale karşı Yemen sınırında karada savaşacak 150 bin askeri hazır tutuyor.
YEMEN FİİLİ OLARAK 4’E BÖLÜNDÜ
Yemen’de toprakların yüzde 60’ını Suudi Arabistan önderliğindeki koalisyon güçleri kontrol ederken Husi milisleri ise başkent Sana da dahil olmak üzere ülkenin yüzde 35’ini elinde bulunduruyor. El-Kaide toprakların yüzde 3’üne hakim olurken hiçbir gruba bağlı olmayan ve aşiretlerden oluşan Yemen Halk Hareketi ise yüzde 2’lik bir bölgeyi yönetiyor.
SUUDİ ARABİSTAN’DAN SANA’YI ELE GEÇİRMEK İÇİN YENİ OPERASYON
Riyad yönetimi, ‘temizlik operasyonu’ adı altında Yemen’in başkenti Sana’yı ele geçirmek için özel bir operasyona hazırlık yaptığını açıkladı. Sana’ya yakın Maarib bölgesiyle farklı ikinci bir şehirde hazırlıkların tamamlandığı belirtildi. Husileri Sana’dan tamamen atacaklarını belirten Suud yönetimi, ilk saldırısını dün sabaha karşı başlatmış oldu.