Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu, Ebolanın yoğun görüldüğü Afrika ülkelerine tıbbi malzeme yardımı yapıldığını bildirdi.
Salgının artış hızının biraz yavaşlamış olmasına rağmen tehlikenin ortadan kalkmakta olduğuna dair herhangi bir veri bulunmadığına dikkati çeken Hatipoğlu, hastalığın küresel sağlık için tehdit oluşturmaya devam ettiğini belirtti.
Afrika'da turizmi etkiledi
Hatipoğlu, Ebola'nın başta salgın bölgesi Batı Afrika olmak üzere tüm kıtayı etkilediğini belirterek, "Ebola, tüm Afrika'nın sosyal ve ekonomik kalkınmasını etkilemiştir. Dünyanın yüzölçümü bakımından ikinci kıtası olan Afrika'da turizm gelirlerinde de düşüşler yaşanmaktadır" şeklinde konuştu.
Bölgeye uluslararası yardımın büyük hızla artarak devam etmesinin hayati öneme sahip olduğunu dile getiren Hatipoğlu, şunları kaydetti:
"Sağlık personeli ve mali yardımın yanında Ebola'nın hem koruyucu, hem de tedavisine yardımcı olacak tıbbi malzeme ve ilaca büyük ihtiyaç duyulmaktadır. Ayrıca karantina bölgelerine ve salgından bunalan halkın psikolojik olarak desteklenmesine ihtiyaç vardır. Türkiye, her zaman Afrika'nın yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Ülkemiz, maddi yardımın yanı sıra Sağlık Bakanlığımız ve Türk İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı (TİKA) buradaki ülkelere ciddi katkılar sunmaktadır. Bunlara örnek, Sudan’da açılan 150 yataklı hastane ve Somali’de açılacak olan 200 yataklı tam teşekküllü hastane güzel bir işbirliğidir. Bölgeye gerekli olan tıbbi malzemeler, TİKA tarafından 3 hafta önce Ebola’nın yoğun görüldüğü Batı Afrika ülkelerinden Gine, Sierra Leone, Liberya ve bir hafta önce de Senegal’e teslim edilmiştir."
Sağlık Bakanlığı olarak Ebola salgınını yakından takip ettiklerini vurgulayan Hatipoğlu, "Bölgeye komşu olmamamıza rağmen transit geçiş yolu üzerinde bulunmamız nedeniyle alınan tedbirlere aksatmadan devam ediyoruz. Bugün için ülkemizde Ebola vakası yoktur" diye konuştu.