Irak'ın Anbar İl Valisi Suheyp İsmail er-Ravi, IŞİD'den kurtarılan Ramadi kentinin yüzde 80'inin yıkıldığını belirterek, yeniden imar için 12 milyar dolara ihtiyaç duyulduğunu belirtti.
Ravi, "IŞİD'in elinden geri almak için yapılan operasyonlar ve kamu binalarına yerleştirilen bombaların patlatılması sonucu Ramadi kentinin yüzde 80'i yıkıldı. Irak ordusu ve teröristler arasındaki yoğun ve ağır çatışmalardan dolayı kentin altyapısı tamamen zarar gördü" dedi.
'EN AZ 12 MİLYAR DOLARLIK BİR BÜTÇEYE İHTİYAÇ VAR'
Kentin geri alınmasını engellemek için tüm devlet binalarına IŞİD tarafından patlayıcı yerleştirildiğini hatırlatan Ravi şunları kaydetti: "Güvenlik güçlerinin ilerleme kaydetmesini önlemek için kent merkezindeki binalara yüksek miktarda patlayıcı yerleştirildi. Operasyon sırasında bu bombaların patlatılması sonucu yaklaşık bin okul, iki yüz hastane, polis merkezleri ve su depolarıyla diğer idari hizmet binaları yerle bir oldu. Yeniden imar, hastane, okul, yol, elektrik ve su gibi temel hizmetlerin halka sunulması için en az 12 milyar dolarlık bir bütçeye ihtiyaç var."
'KENTİN DOĞUSUNDAKİ İKİ BÖLGEDE ÇATIŞMALAR HALA DEVAM EDİYOR'
Ravi, Ramadi'nin tamamen IŞİD militanlarından temizlenmediğini belirterek, "Kentin doğusundaki iki bölgede çatışmalar hala devam ediyor ve kontrol sağlanmadı ancak bunun dışındaki tüm bölgelerde güvenlik Irak ordusunda" diye konuştu.
Irak'ın batısında ve Suriye sınırı üzerinde bulunan Anbar ilinin Ramadi kenti 18 Mayıs 2015'te IŞİD'in eline geçmişti. Irak ordusu, ABD öncülüğündeki uluslararası koalisyon güçlerinin hava saldırısı ve bölgedeki yerel Sünni aşiret güçlerinin desteğiyle Aralık 2015'te Ramadi'yi geri almıştı.
Uluslararası Göç Örgütü (IOM) tarafından yayımlanan 2015 raporunda, Ramadi'nin militanların eline geçmesi sebebiyle yaklaşık 1 milyon 400 bin kişinin iç göçmen statüsüne düştüğü bilgisine yer verilmişti.
AA