Panama Belgeleri'nin kaynağı, kendisine dokunulmazlık sağlanması karşılığında belgelerle ilgili soruşturmaları yürüten yetkililere yardım edebileceğini açıkladı.
Panama belgelerinin arkasındaki "John Doe" takma ismini kullanan kaynak, Alman Süddeutsche Zeitung gazetesine ve Uluslararası Araştırmacı Gazeteciler Konsorsiyumu'na (ICIJ) gönderdiği açıklamada, dokunulmazlık sağlanması şartıyla savcılara yardımcı olabileceğini öne sürdü.
Hiçbir zaman bir istihbarat servisi ya da bir devlet için çalışmadığını belirten Doe, bu belgeleri, dünyadaki "gelir adaletsizliğine" işaret etmek amacıyla sızdırdığını kaydetti.
Çağımızı tanımlayan en önemli konulardan birinin gelirler arasındaki eşitsizlik olduğunu, devlet yetkililerinin bu soruna çözüm bulunması için daha fazla şey yapması gerektiğini ifade eden Doe, bankaların, mali ve vergi konularındaki makamların bu konuda başarı gösteremediğini savundu.
Gerçek belgelere ulaşılması ve bunların incelenmesi durumunda binlerce soruşturma açılabileceğini iddia eden Doe, kendisinin işbirliğine hazır olduğunu bildirdi.
Panama belgeleriyle ilgili dünyada yankı uyandıran haberlere imza atan Alman gazeteci Frederik Obermaier, salı günü yaptığı açıklamada, önümüzdeki haftalarda yayınlamaya hazırlandıkları yeni belgeler olduğunu belirterek, “Dünya'da 400 gazetecinin bu verilere erişimi var ve bize bir şey olsa diğerleri bunları gün ışığına çıkartacaktır.” ifadesini kullanmıştı.
Süddeutsche Zeitung gazetesi, gizli bir kaynağın ilettiği Panamalı hukuk bürosu Mossack Fonseca'nın 40 yılı aşkın süredir tuttuğu 11,5 milyon belge üzerindeki çalışmalarına, ICIJ ile işbirliğine giderek, 80 farklı ülkedeki 400’ü aşkın gazeteciyi dahil etti.
Belgelerde aralarında 12 devlet başkanı ve 143 politikacının da bulunduğu çok sayıda kişinin, off-shore şirketleri üzerinden vergi kaçakçılığı ve kara para aklama gibi yasa dışı eylemlerde bulunduğu yönünde iddialar yer alıyor.
Şimdiye kadarki en büyük belge sızıntısı kabul edilen olaya "Panama Belgeleri" adı verildi.
AA