"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Özbekistan'daki camilerde yer kalmadı

12 Eylül 2016, Pazartesi 10:53
Özbekistan'da Müslümanlar Kurban Bayramı'nı büyük coşkuyla kutluyor.

Başkent Taşkent'te binlerce Müslüman bayram namazı için sabahın erken saatlerinde camilere akın etti. Çok sayıda Müslüman, camilerde yer kalmayınca namazı yol ve park yerlerinde kıldı.

"Osman Mushafı" olarak bilinen, üzerine Hz. Osman'ın kanının aktığı ceylan derisine yazılı Kur'an-ı Kerim'in muhafaza edildiği Hazret İmam Külliyesi'ndeki bayram namazını, Özbekistan Müslümanları Dini İdaresi Başkanı Osmanhan Alimov kıldırdı. 

Namazın ardından eller ülkenin kalkınması, refahı ve huzuru ile tüm dünyaya barış ve istikrarın gelmesi için duaya açıldı.

Bayramlaşmanın ardından gazetecilere açıklamada bulunan Alimov, ilk Cumhurbaşkanı İslam Kerimov'un ülke bağımsızlığının elde edilmesinde ve gelişmesinde büyük emekleri olduğunu anımsatarak, merhum Cumhurbaşkanı'nı sevgi ve saygıyla andıklarını ve ona dua ettiklerini belirtti. 

Hazret İmam Külliyesi'ne giden yollar bayram namazı nedeniyle trafiğe kapatılırken, cami etrafında ve girişlerinde geniş güvenlik önlemleri alındı. 

Bu arada, cami çevresinde tezgah açan seyyar satıcılar alanı adeta pazar yerine dönüştürdü, vatandaşlar bayram namazı dönüşünde çocuklarına hediyeler ve bayram şekeri aldı. 

Ülkedeki diğer dinlerin temsilcileri külliyedeki Özbekistan Müslümanları Dini İdaresini ziyaret ederek, Alimov ve çalışanların bayramını kutladı. 

Bayramlarda "gelin selamı" ve "Fatiha" geleneği

Özbekistan'da Ramazan ve Kurban bayramlarında "gelin selamı" ve "Fatiha" adeti yaşatılıyor. 

Özbek kızı, gelin olduktan sonra ilk bayramda ziyaretine gelenleri, başının üzerine attığı beyaz bir yazmanın her iki ucundan tutup, yüzünü gösterecek şekilde yukarı kaldırarak ve eğilerek selamlıyor. Konuklar da geline "çok yaşa", "mutluluğun daim olsun", "Allah bir yastıkta kocatsın" şeklinde iyi dileklerde bulunuyor. 

Özbekistan'da, bayramda kabir ziyaretlerinin yanı sıra yaşatılan "Fatiha" adetine göre de bayram öncesi cenazesi olan aileler sofra kuruyor. Cenaze evini bayramda bir kez daha ziyaret edenler de sofraya oturup, vefat eden kişinin ruhuna Fatiha okuyor. 

AA

Okunma Sayısı: 1712
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı