Nepal hükümeti, geçen hafta meydana gelen 7,8 büyüklüğündeki depremin ardından uluslararası topluma daha fazla yardım göndermesi çağrısında bulundu.
Depremde ölenlerin sayısı 7 bin 356'ya yükselirken Dışişleri Bakanı Mahendra Bahadur Pandey, ülkede bulunan diplomatlarla bir araya geldi.
Toplantının ardından yapılan açıklamada, "Depremden etkilenenlere yardım malzemelerinin daha hızlı gönderilmesi gerekmektedir. Depremin ardından en acil destek, arama kurtarma ve insani yardım şeklinde sağlanmıştır. Depremzedelerin rehabilitasyonu, hasar gören altyapı ve binaların yeniden yapılması için uluslararası toplumun daha fazla desteğine ihtiyaç duyulmaktadır" ifadesi kullanıldı.
Yardım çalışmalarının özellikle ülkenin kırsal kesimlerinde etkili bir biçimde yapılamadığından endişe duyduklarını belirten Pandey, tüm bağışların başbakanlığa bağlı ulusal yardım fonuna yapılmasını istedi.
Maliye Bakanı Ram Sharan Mahat da kırsal kesimdeki arama kurtarma çalışmalarının tamamlanmasının ardından ölü sayısında büyük artış olabileceğine dikkati çekti.
Mahat, "Tüm evlerin yıkıldığını bildiğimiz ancak hala ulaşamadığımız köyler var. Artçı sarsıntılar devam ediyor. Ölü sayısının, halihazırda açıklanandan çok daha yüksek olmasından endişe ediyoruz" dedi.
Muson mevsiminin iki ay içinde başlayacağına işaret eden Mahat, "Depremde evlerini kaybedenlere barınak sağlayamazsak muson yağmurlarının başlamasının ardından başka bir felaketle daha karşılaşacağız" diye konuştu.
Bu arada, Avrupa Birliği (AB), Nepal'e 22,6 milyon avro yardım kararı aldı.
AB Komisyonu'ndan yapılan açıklamada, 16,6 milyon avrosu doğrudan Nepal hükümetine aktarılacak kaynağın kalan kısmının acil insani yardımlarda kullanılacağı belirtildi.
Uluslararası işbirliği ve kalkınmadan sorumlu AB Komisyonu üyesi Neven Mimica, düzenlediği basın toplantısında, "Bu destek Nepal halkıyla dayanışmamızın göstergesidir. Nepal hükümetinin yıkıcı depremin ardından arama ve kurtarma çalışmalarının sürmesine ve rehabilitasyon çalışmalarının başlamasına izin vermesi hayati önemdedir. İhtiyaçların tespiti çalışmasının tamamlanmasıyla Nepal halkına ilave nasıl yardım edebileceğimize bakacağız" dedi.
AB Komisyonu'nun insani yardımlardan sorumlu üyesi Hristos Stilianidis, acil insani yardımların gümrük işlemlerinin yavaş ilerlemesi nedeniyle Nepal'e girişinde yaşanan sorunun ülke makamlarıyla temasların ardından çözüldüğünü söyledi.
AB, deprem yardımı haricinde 2014-2020 döneminde Nepal'e reformlar karşılığında 360 milyon avroluk kalkınma yardımı yapmaya hazırlanıyor.
Dünyanın en yoksul ülkelerinden Nepal'in bütçesinin dörtte birini uluslararası yardımlar oluşturuyor.
AA