Geçirdiği şiddetli deprem sonrasında harabeye dönen Nepal’de hükümet, ülkenin yeniden inşa edilebilmesi için önümüzdeki 5 yıllık dönemde en az 8,5 milyar dolara ihtiyaç olduğunu duyurdu.
Nepal hükümeti bu amaçla uluslararası yardım kuruluşlarına başvuruda bulundu. 28 milyon nüfusu sahip olan Himalaya ülkesi Nepal’de 25 Nisan ve 12 Mart tarihlerinde gerçekleşen iki depremde, 8758 kişi hayatını kaybetmiş, 500 binden fazla ev yıkılmıştı. Depremden toplam 2,8 milyon kişi etkilenmişti. Depremde ülkeyi ziyarete giden bir Avustralyalı da hayatını kaybetmişti.
Tarihinin en büyük felaketi olarak tarihe geçen depremde Nepal ekonomisi, başta turizm olmak üzere 7 milyar dolar zarar etti.
Nepal Finans Bakanlığı yetkililerinden Suman Prasad Sharma, 25 Haziran tarihinde ülkenin yeniden inşası konusunda yapılacak olan konferansa, 36 ülke ve 24 yardım kuruluşunun davet edildiği bilgisini verdi.
Halihazırda Nepal ekonomik gelişimi için gerekli olan kaynağın 3’te ikisini uluslararası yardım kuruluşlarından temin ediyor. Nepalli yetkililer, artık daha fazla yardımda bulunamayacak ülkelerden, alacakların silmeleri veya ödemelerin ertelenmesi konusunda yardım istiyor.
Kredileri Dünya Bankası ve Asya Gelişme Bankası’ndan alan Nepal’in borçları toplam üretiminin yüzde 18’ine tekabül ediyor. Ülkenin her yıl ödemesi gereken borç taksidi miktarı ise 300 milyon dolar.
Öte yandan bağış yapan kuruluşlar, Nepal idaresinin daha fazla şeffaf olması gerektiğini belirtiyor. Zira Nepal, 2014 senesi itibarıyla, uluslararası yolsuzlukla mücadelede şeffaflık sıralamasında 176 ülke arasında 126'ıncı sırada yer alıyor. Bir önceki yıl ise Nepal 116'ıncı sıradaydı.
Nepal’in yıllık ekonomik büyümesi son 8 yılın en oranıyla, yüzde 3 seviyesinde kaldı. Bir önceki yıl ise büyüme oranı yüzde 4,6'dı.
Her 4 Nepalliden bir tanesi günde sadece 1,25 dolar gelirle yaşamak zorunda. Deprem hükümetin ülkedeki yoksullukla olan mücadelesine de büyük bir darbe vurmuş durumda. Depremden önce 700 bin olan yoksul insan sayısı, depremden sonra bir anda 78 milyona fırladı.