Almanya'da göçmen akını ile yükselişe geçen Almanya İçin Alternatif Partisi'nin (AfD) minare ve müezzin yasağını parti programına alma girişimi tepkiyle karşılandı.
Deutsche Welle Türkçe servisinin haberine göre; sağ popülist Almanya için Alternatif (AfD) partisinin, 'İslam dininin Anayasa ile bağdaşmayan bir ideoloji olduğu' yönündeki açıklaması ve minare gibi sembollerin yasaklanması talebini parti programına alma planı yoğun tepkiye yol açtı.
Almanya Müslümanlar Merkez Konseyi Başkanı Aiman Mazyek, "AfD liderlerinin başka bir cumhuriyet peşinde olduğunu" söyledi. Mazyek, "AfD anayasa ile kurulan hür demokrasi düzenini istemiyor, bu düzeni ortadan kaldırmak istiyor. O nedenle talepleri İslam karşıtı değil, anayasa karşıtıdır." dedi.
Hırıstiyan Demokrat Birlik (CDU) Partisi Genel Başkan Yardımcısı Armin Laschet, AfD'nin İslam karşıtı politikasıyla radikalleşmenin yeni bir aşamasında olduğunu belirtti. Laschet, "Rhein-Neckar-Zeitung" gazetesinin bugünkü nüshasında yer alan demecinde, "Dinlere karşı, bu ülkede yaşayan insanların dini duygularına karşı seçim kampanyası başlatılması görülmemiş bir uygulama. Bu, ülkemizi bölecek, anayasal güvence altındaki din ve inanç özgürlüğünü ihlal edecektir." dedi.
'BİR İNANCA TOPYEKUN KARA ÇALINIYOR'
Hıristiyan Birlik'in (CDU/CSU) kilise ve dinî cemaatler sorumlusu Franz Josef Jung, "AfD'nin İslam'a yaklaşımı, anayasayla uyumlu olmayan bir aşırı düşünce tarzını ortaya koyuyor. Bir inanca topyekun kara çalınıyor, minare yasağıyla din özgürlüğü kısıtlanmak isteniyor." görüşünü dile getirdi.
Sosyal Demokrat Parti'nin (SPD) kilise ve dinî cemaatler sorumlusu Kerstin Griese de AfD'nin girişimini eleştirdi. Girişimi anayasa ihlali olarak tanımlayan Griese, "AfD aşırı derecede tehlikeli şekilde ön yargıları körüklüyor. Elbette anayasaya uyan bir İslam var. Bu, burada yaşayan Müslümanların yüzde 90'ından fazlası tarafından tatbik ediliyor." ifadelerini kullandı.
AFD İSLAM KARŞITLIĞINI PARTİ PROGRAMINA YAZACAK
Alman medyasında hafta sonunda yer alan haberlere göre, AfD iki hafta sonra Stuttgart kentinde yapılacak parti kongresinde İslam karşıtı tavrını ilk parti programına almayı hedefliyor. Söz konusu plan, umuma açık yerlerde İslami sembollerin yasaklanmasını öngörüyor.