BM Güvenlik Konseyi’nin Libya ile ilgili olarak aldığı kararın “güçlü bir mesajın yanısıra pratik, detaylı ve somut” olduğunu belirten Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki-mun, “Libya yetkililerinin hemen saldırıları sona erdirmesi, silah bırakması ve barışçıl bir geçiş sürecini görüşmeleri konusunda ısrarcı oldum. Kaddafi ve hükümetinden istenilen bu” dedi.
HİÇ BİR ŞEY ESKİSİ GİBİ OLAMAZ
BM Güvenlik Konseyi’nin Libya ile ilgili olarak aldığı kararın “güçlü bir mesajın yanısıra pratik, detaylı ve somut” olduğunu belirten Ban Ki-mun, “Libya yetkililerinin hemen saldırıları sona erdirmesi, silah bırakması ve barışçıl bir geçiş sürecini görüşmeleri konusunda ısrarcı oldum. Kaddafi ve hükümetinden istenilen bu” dedi.
Ne yaparsa yapsın gitmeli
İspanyol El Mundo gazetesinde yayımlanan demecinde Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki Mun, “Kaddafi’nin bundan sonra Libya’yı yönetmeye devam edemeyeceğini” kaydetti. BM Güvenlik Konseyi’nin aldığı kararın “güçlü bir mesajın yanı sıra pratik, detaylı ve somut” olduğunu belirten Ban Ki-mun, “Libya yetkililerinin hemen saldırıları sona erdirmesi, silâh bırakması ve barışçıl bir geçiş sürecini görüşmeleri konusunda ısrarcı oldum. Kaddafi ve hükümetinden istenilen bu. Konseyin kararı çok tarihî çünkü sivil halka karşı güç kullanılmasına izin vermiyor. Bundan sonra halklar özgürlük ve demokrasi istediğinde, liderleri onları çok daha dikkatli dinlemek zorunda kalacaklar. Liderler, halkının sesine daha çok kulak verecek” ifadesini kullandı.
KADDAFİ: MÜDAHALE EDENLER PİŞMAN OLUR
Lİbya lideri Muammer Kaddafi, batılı ülkelerin liderlerine ve BM Genel Sekreteri’ne gönderdiği mesajlarda, “Libya’ya olası askerî harekât yolunu açan, uçuş yasağı getiren BM Güvenlik Konseyi’nin kararının BM’nin temel sözleşmesini ihlâl ettiğini” belirterek, “Libyalılar ülkeleri için ölmeye hazır” dedi. Başşehir Trablus’ta sözcüsü aracılığıyla yaptığı açıklamada Kaddafi, ABD Başkanı Barack Obama, Fransa Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy, İngiltere Başbakanı David Cameron’a mesaj yolladığını belirterek, “Libya’ya müdahaleden pişman olursunuz. Libya sizin değil, Libyalılarındır” dedi. Muhaliflerin elindeki bölgelere askeri saldırıyı sonuna kadar müdafaa eden Kaddafi, Obama’ya, “bazılarının silâhla ABD şehirlerini ele geçirdiklerini görseydiniz ne yapardınız?” diye sordu.
EL CEZİRE: BİNGAZİ’YE SAHİLDEN SALDIRI VAR
El Cezire televizyonu Libya lideri Muammer Kaddafi’ye bağlı güçlerin Bingazi şehrine sahilden ve güneyden saldırdıklarını duyurdu. El Cezire televizyonunda daha önce verilen haberde, Bingazi’nin batısındaki banliyölere giren Kaddafi güçlerinin şehrin iç kesimine ağır topçu ateşi başlattıkları bildirilmiş ancak Bingazi şehrine saldırı düzenlendiği haberleri Libya hükümeti sözcüsü Musa İbrahim tarafından yalanlanmıştı. Öte yandan Bingazi’deki muhalif güçlerin sözcüsü Halid El Sayeh, basına yaptığı açıklamada, Kaddafi’ye bağlı güçlerin şehrin batısından Bingazi’ye girdiklerini söyledi.
MUHALİFLER UÇAK DÜŞÜRDÜ
Bİngazİ şehrinde Kaddafi güçlerine ait bir uçağın muhalif güçlerin açtığı ateş sonucu düştüğü belirtildi. Associated Press haber ajansının bölgedeki muhabiri Kaddafi güçlerine ait bir uçağın alevler içinde yere çakıldığını gördüğünü söyledi.
ABD: ATEŞKESİ İHLÂL EDİYOR
ABD, Libya lideri Muammer Kaddafi’nin BM Güvenlik Konseyi’nin kabul ettiği ateşkes kararını ihlâl ettiğini bildirdi. ABD’nin BM nezdindeki Büyükelçisi Susan Rice, CNN televizyonuna yaptığı açıklamada, Kaddafi’ye bağlı güçlerin Konseyin aldığı kararı ihlal ettiğini söyledi. BM Güvenlik Konseyi, Libya’da sivilleri koruma amacıyla uçuşa yasak bölge oluşturulmasına yetki veren, derhal ateşkes sağlanması çağrısında bulunan ve rejime yönelik yaptırımların daha da sıkılaştırılmasını öngören karar tasarısını kabul etmişti.
YUNANİSTAN ASKERÎ MÜDAHALEYE KARŞI
Yunanİstan’In, Libya’ya yapılacak muhtemel bir askeri müdahaleye katılmama kararı aldığı bildirildi. Yunan medyası, Yunanistan Başbakanı Yorgo Papandreu başkanlığında başbakanlık konutunda gerçekleştirilen bakanlar kurulu toplantısında, “konunun tüm parametreleri ele alınarak, Yunanistan’ın, uluslar arası yasal düzene ve BM Güvenlik Konseyi’nin 26 Şubat tarihli 1970 sayılı kararına saygı çerçevesinde barışçı bir çözüm arzu etmekle birlikte, NATO müttefiki olmaktan kaynaklanan yükümlülüklerine de saygılı olduğu sonucuna varıldığını” kaydetti.