"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

'İslam Yasa Tasarısı' kabul edildi

12 Şubat 2015, Perşembe 17:16
Avusturya'da koalisyon hükümetinin sunduğu tartışmalı "İslam Yasa Tasarısı", Meclis Anayasa Komisyonu'nda kabul edildi.

Hükümet tarafından hazırlanan "İslam Yasa Tasarısı", Meclis Anayasa Komisyonu'nda ikinci kez görüşüldü.

Görüşmeye katılan Yeşiller Milletvekili Alev Korun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "İslam Yasa Tasarısı"nın Meclis Anayasa Komisyonu'nda yaklaşık 2,5 saat yapılan görüşmeden sonra kabul edildiğini söyledi. Hükümeti oluşturan Avusturya Sosyal Demokrat Partisi (SPÖ) ve Avusturya Halk Partisi'nin (ÖVP) tasarıya ilişkin değişiklikleri içeren öneriler sunduğunu belirten Korun, kabul edilen tasarıda "ciddi değişiklikler olmadığını" belirtti.

Tasarıda yer alan "Müslümanlar kanunlara uymak zorundadır" ifadesinin bir güvensizlik göstergesi olduğunu kaydeden Korun, "Herkes kanunlara uymak zorundadır. Bu zaten Anayasa'da yer alan bir hükümdür. Bunun kaldırılması eksiklik olmaz. Ama kabul edilmedi" diye konuştu.

Korun, Avusturya yasalarına göre devletin dini kurumları finanse etmesinin yasak olduğunu belirterek, yabancı ülkelerin finanse etmesinin de yasak olmasının mantıklı olduğunu ancak bu sorunun aşılması için kurulması öngörülen vakıfların da ilerde sorun çıkarabileceğini ifade ettiklerini söyledi. Cami derneklerinin kapatılmasının kaosa yol açabileceğini ifade ettiğini belirten Korun, bunun nasıl uygulanacağının belli olmadığını ve itirazlarının hükümet tarafından kabul edilmediğini aktardı.

Hükümet, özellikle yurtdışından gelen imamların engellenmesini öngören yurtdışı finansman yasağı ve Müslümanlara yönelik genel şüphenin tasarıdan çıkarılmasına karşı çıkıyor. Avusturya Dışişleri ve Entegrasyon Bakanı Sebastian Kurz, İslam Yasa Tasarısı ile ilgili bir soru üzerine yaptığı açıklamada, "Almanca bilmeyen imamlar ve Avusturya kültürünü bilmeyen imamları istemiyoruz" demişti.

Son değişiklikler

Tasarıda yapılan son değişikliklere göre, dini bir cemaatin tanınması veya iptaline Başbakan yerine bakanlar kurulu karar verecek.

Yurtdışından finanse edilen imamlar, vizeleri bitinceye kadar değil, yasa yürürlüğe girdikten 1 yıl sonraya kadar görev yapabilecek.

İslam cemaati, imam yetiştirmek üzere Viyana Üniversitesinde kurulacak İslam Teoloji Fakültesinde eğitim verecek öğretim görevlilerinin belirlenmesinde söz sahibi olabilecek.

Dini cemaatler tarafından düzenlenecek etkinlikler "güvenlik" gerekçesiyle iptal edilebilecek.

İslam Cemaati toplanacak

Avusturya'da yaşayan yaklaşık 550 bin Müslümanın çatı kuruluşu Avusturya İslam Cemaati, tasarıyı kabul etmeyeceklerini hükümete bildirmişti. Cemaat, son değişiklikleri değerlendirmek ve bu konudaki görüşünü belirlemek üzere Pazar günü Yüksek Konsey toplantısı düzenleyecek. Cemaatin, toplantıdan sonra görüşlerini kamuoyuyla paylaşması bekleniyor.

Tasarının, 25 Şubat'ta Meclis Genel Kurulu'nda görüşülmesi planlanıyor.

AA

Okunma Sayısı: 1587
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı