Stockholm İsveç Sosyal İşler ve Din Hizmetleri Müşaviri Fatih Mehmet Karaca, Diyanet İşleri Başkanlığının imsakiyesine göre İsveç'in kuzeyindeki Kiruna ve Norveç'in Tromso kentinde oruç süresinin yaklaşık 22 saati bulacağını, Stockholm, Oslo, Kopenhag ve Helsinki'de Müslümanların 20 saat oruç tutacağını söyledi.
Karaca, İskandinavya'da oruç ibadetinin en sağlıklı şekilde uygulanması, iftar ve sahur saatlerinin belirlenmesi için İsveç'in başkenti Stockholm'de Avrupa Fetva Meclisi temsilcilerinin bir araya geldiğini söyledi.
Diyanet İşleri Başkanı Yardımcısı Ekrem Keleş ve Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu üyelerinin de toplantıya katıldığına işaret eden Karaca, İskandinavya ülkelerinde bütün Müslümanların aynı anda uyabileceği detaylı ramazan ve namaz vakitleri rehberi çalışmalarının 2016 yılında tamamlanacağını belirtti.
Avrupa Fetva Meclisi üyelerinin İsveç'in kuzeyindeki Kiruna şehrinde inceleme yaptıklarını dile getiren Karaca, heyette bulunanların bizzat güneşin doğuşunu ve batışını gözlemleme imkanı bulduklarını ifade etti.
Fetva Meclisi üyelerinin Kiruna şehrinde topladıkları verileri Stockholm'de masaya yatırdıklarını anlatan Karaca, toplantıda bir inceleme komisyonunun oluşturulduğunu ve bu komisyona Avrupa'da yaşayan Müslüman grupların temsilcilerinin de dahil edileceğini kaydetti.
Karaca, komisyonun topladıkları verileri değerlendirip "Uluslararası Kameri Aybaşları ve Hicri Takvim Birliği Kongresi"ne sunacağını aktardı.
Kongrenin, Diyanet İşleri Başkanlığı öncülüğünde Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanlığı tarafından 2016 yılında İstanbul'da bir araya geleceğini dile getiren Karaca, bütün İslam dünyasında zaman zaman ortaya çıkan hicri takvimdeki farklı uygulamaların giderilmesi için önemli bir çalışma yapılacağını söyledi.
İskandinavya'da diğer İslam coğrafyasında hem hicri takvim hem namaz vakitlerinin faklı uygulamalar yerine aynı uygulamalar gözetilerek tek bir merkezden belirleneceğine değinen Karaca, kurultay sonucu farklı coğrafyalarda yaşayan Müslümanların ibadetlerini birlik içerisinde aynı zaman diliminde yapması için ortak bildiri yayınlanacağını belirtti.
İsteğe bağlı teravih namazları 8 rekat kılınacak
İsveç ve Norveç'in bazı şehirlerinde 20 saat, bazı şehirlerinde 22 saat oruç tutulması nedeni ile 8 rekat teravih namazı kılınabileceğine işaret eden Karaca, "Diyanet İşleri Başkanlığının kuralları ortada ama vatandaşlarımızın da istekleri doğrultusunda sürenin darlığı nedeniyle 8 rekat teravih namazı da kılınabilir. Geçen sene vatandaşlarımızın istediği doğrultusunda camilerimizde 8 rekat teravih namazı kılındı" dedi.
Uzun saatler boyunca oruç tutmanın kendilerini çok zorlamadığını kaydeden Karaca, şöyle konuştu:
“Bilindiği gibi Stockholm, yaklaşık 20 saat oruç tutuyor. Bu kuzeye doğru çıkıldıkça 22 saate çıkabiliyor. Ama Cenabıhak buraya da başka bir güzellik vermiş. İklimin sıcak olmaması, bizi yormayacak hatta su kaybına uğratmayacak bir ılımanlıkta olması orucu biraz kolay geçirmemize sebep oluyor. Bunun ötesinde İsveç Diyanet Vakfı ve Stockholm Din Hizmetleri Müşavirliği olarak biz, vatandaşlarımızın Ramazan ayını daha güzel geçirebilmeleri için camilerimizde yoğun bir biçimde faaliyet gösteriyoruz. Mukabeleler yapılıyor, teravih namazları kılınıyor, iftar yemekleri birlikte yeniyor, birlikte oruç açılıyor. Bunlar çok güzel şeyler."
En uzun oruç İzlanda, en kısası Arjantin'de
Öte taraftan Diyanet İşleri Başkanlığı imsakiyesine göre, İzlanda’nın kuzeyindeki Reykjavik kentinde yaşayan Müslümanlar ramazan ayının ilk gününde 22 saat 34 dakika ile dünyanın en uzun orucunu tutacakken, Müslümanların en kısa süre oruç tutacağı yer ise 8 saat 57 dakika ile Arjantin’in Ushuaia kenti.
AA