İskandinav ülkesi Norveç dünyada kişi başına en çok elektrikli otomobilin düştüğü ülke durumunda. Geçen yıl ülkede satılan yeni araçların yaklaşık üçte birini elektrikli otomobiller oluşturdu.
Böylece Norveç taşıt emisyonlarını sınırlamada küresel bir lider olma konumunu güçlendirdi.
Norveç'in Karayolu Trafiği Danışma Kurulu (OFV) tarafından yayınlanan verilere göre, 2018 yılındaki toplam satışlar içinde elektrikli otomobillerin payı yüzde 31,2. Elektikli otomobil satışlarında bir önceki yıla göre yüzde 11'lik bir artış kaydedildi.
Batı Avrupa'nın en büyük ham petrol üreticisi olan Norveç 2025 yılından itibaren fosil yakıtla çalışan otomobil satışlarını sıfıra indirmeyi öngören azimli bir program uyguluyor.
Devletten temiz arabaya teşvik
Norveç hükümeti, elektrikli otomobil satışlarında önemli kolaylıklar ve kullanım süresince de vergi indirimi sağlıyor.
Benzin ve dizel motorlu arabaların vergi oranlarının arttırıldığı Norveç’te temiz enerjiyle çalışan araçlara ucuz park yeri, otobüs yollarının kullanılması ve yol geçiş ücretlerinin büyük çoğunluğundan muafiyet gibi olanaklar sağlanıyor.
Diğer ülkeler de elektrikli arabayı destekliyor
Dünyadaki diğer ülkeler de hibrid ve elektrikli otomobillere yönelik destekleri artırmaya başladı.
Çin ülkedeki hava kalitesini iyileştirmeye ve yeni araç teknolojisine adapte olmaya çalışırken, hükümet 2025 yılına kadar, satılan beş arabadan birinin alternatif yakıtlı olmasını amaçlıyor.
Fransa ve Birleşik Krallık da 2040 yılına kadar benzinli ve dizel yakıtlı otomobil satışlarını durdurmayı planlıyor.
Elektrikli araçlar şu anda küresel pazarın sadece küçük bir bölümünü oluştursa da, yalnızca elektrikli modeller üreten Tesla ve Volkswagen gibi devler de dahil olmak üzere, otomobil üreticileri, elektrikli arabalara milyarlarca dolarlık yatırımlar yapıyor.
Euronews Türkçe