Şenliklere katılmak üzere ülkenin farklı bölgelerinden Karaula kasabasına gelen atlılar, yarın merkezi programın düzenleneceği Prusats kasabasına yola çıktı.
Boşnakların Müslüman olmasının en önemli simgelerinden Manisa Akhisarlı Ayvaz Dede anısına, 505 yıldır düzenlenen şenlikler kapsamında, ülkenin çeşitli kentlerinden ellerinde sancaklarla Karaula kasabasına gelen atlı birlikler, buradan yarın merkezi programın gerçekleştirileceği Prusats (Akhisar) kasabasına hareket etti.
Geleneksel kıyafetleri ve başlarındaki fesleriyle Karaula'da buluşan 118 atlı, tekbir ve ilahiler eşliğinde Prusats'a uğurlandı. Travnik Müftüsü Ahmed Adiloviç, atlıları dua ile yolcu etti.
Karaula'dan bu sabah yola çıkan atlılar, önce Donyi Vakuf şehrine gidecek. Burada düzenlenecek karşılama törenin ardından atlılar, Prusats'a doğru yola devam edecek.
Etkinliği katılacak olanlar, Ayvaz Dede'nin Prusats kasabasında yaşanan kuraklık nedeniyle, yakınlardaki dağda 40 gün dua ettikten sonra su bulduğu bölgeye geçerek, dua edecek. Ayvaz Dede Şenlikleri, Kur'an-ı Kerim ve ilahilerin okunmasının ardından kılınacak öğle namazı ve mehter konseriyle son bulacak.
Ayvaz Dede hakkında
Ayvaz Dede, Sarı Saltuk gibi irşad maksadıyla Anadolu'dan bölgeye gelen Horasan erenlerindendir. İnanışa göre, Manisa Akhisarlı bir derviş olan Ayvaz Dede, 500 yılı aşkın süre önce, kuraklığın yaşandığı ve bugün şenliklere ev sahipliği yapan Donyi Vakuf kentinin Prusats (Akhisar) kasabasındaki dağa geldi.
Halkın kıtlık çektiği, hayvanların susuzluktan telef olduğu bölgeye suyu getirmek için 40 gün 40 gece burada ibadet eden Ayvaz Dede, bir gece uykusunda iki koçun birbiriyle çarpıştığını gördü. Boynuz sesiyle uykusundan uyanan Ayvaz Dede, bir anda karşısında yarılan dağı ve gürül gürül akan ırmağı buldu. Böylece bölge suya kavuşmuş, kuraklık sona ermiş oldu. Bu olayı duyan çok sayıda kişi de İslam'a geçti.
Şenliklerin bir bakıma bu bölgedeki insanların İslam'a geçmesi dolayısıyla da düzenlendiği biliniyor.
Eski Yugoslavya döneminde, 1947 yılında düzenlenmesi yasaklanan Avyaz Dede Şenlikleri, 1990 yılından itibaren yeniden düzenlenmeye başladı.
AA