Arakanlı Müslümanların Myanmar'dan Bangladeş'e geçişleri sürerken, Myanmar askerleri ve Budist milliyetçilerin yaktığı köylerden yükselen dumanlar Bangladeş tarafından net şekilde görülüyor.
Myanmar askeri güçlerinin ve Budist milliyetçilerin 25 Ağustos'ta başlattığı sürgün ve katliamdan kaçan Arakanlı Müslümanların, Naf Nehri'ni geçişleri devam ediyor.
Resmi kaynaklar, mültecilerin sayısını 300 bin olarak bildirirken, çoğunun bebek, kadın ve yaşlılardan oluştuğu dikkati çekiyor.
Myanmar'ın dağlık alanlarında sıkışıp kalan Müslümanlar, günlerce yol yürüdükten sonra balıkçıların yardımıyla Naf Nehri'ni geçiyor.
Yakılan köylerinden ve evlerinden yanlarına alabildikleri eşyaları sırtlanan Arakanlılardan bazılarının küçükbaş hayvanlarını da taşıdıkları görüldü.
Arakanlı mülteciler, Naf Nehri'nden sonra Bangladeş sınırına kadar uzayan pirinç tarlalarındaki 1 metrekarelik tepeciklerde saatlerce bekliyor.
Bangladeş askerlerinin Naf Nehri'nin kollarında 100 metre aralıklarla nöbet kulübeleri kurduğu görülürken, başta gazeteciler olmak üzere sivillerin ve yabancıların bölgeden geçişlerine izin verilmiyor.
Sınırın sıfır noktasında kurulan nöbet kulübelerinin çevresi Arakanlılar için bekleme noktası haline gelirken, burada bir süre bekleyen mültecilerin kontrollü olarak Bangladeş'e geçmelerine müsade ediliyor.
Arakan'dan dumanlar yükseliyor
Mültecilerin geçişleri sürerken, Myanmar askerleri ve Budist milliyetçilerin yaktığı köylerden yükselen dumanlar Bangladeş tarafından net şekilde görülüyor.
Yaşlı mültecilerin sırtlarda taşındığı zorlu yolculuk, yağmur nedeniyle yükselen su engeliyle karşılaşıyor. Zaman zaman bel seviyesindeki çamurdan geçmek zorunda kalan mülteciler, kıyıya çıktıklarına İHH ve bazı yerel kuruluşların dağıttığı kumanya ve nakdi yardımla yeni hayatlarına başlıyor.
***
Okumak için tıklayınız:
'Arakan raporu' kabul edildi
BM açıkladı: Sığınmacı Arakanlı Müslüman sayısı 290 bine ulaştı
Katliam silahı İsrail'den
BM'den endişelendiren açıklama: Sığınmacı Arakanlı sayısı 270 bine ulaştı
Arakanlı aktivist İmran el-Arakani: Sessiz kalırsa Arakanlı Müslümanlar yok olacak
Osmanlı Arşivi'nde kayda alındı: Arakanlı Müslümanların Osmanlı'ya vefası...
Osmanlı arşivlerinde o belgeye ulaşıldı
BM ve AB'den ''Arakan'' açıklaması
UNICEF: Arakan'da yardıma ihtiyacı olan çocuklara erişimimiz yok
İslam dünyasına 'Arakan' çağrısı
Türkiye'nin yardımlarının ilk bölümü Myanmar'a ulaştı
Zalimler Bangladeş sınırına mayın döşüyor
Kanada'dan Myanmar açıklaması
Hollanda'da ''Arakan'' ile ilgili tepki çeken gelişme
Arakan yardım bekliyor: Son 24 saatte 35 bin Müslüman Bangladeş'e geçti
Arakanlı aktivist Ahammed: Müslüman ülkelerin liderleri artık müdahale etmeli
''Böyle bir zulüm karşısında sessiz kalmak mümkün değildir"
Endonezya'dan Myanmar'a: Şiddeti derhal durdur
Dehşet veren açıklamalar: 'Arakan'da cesetleri yakarak yok ediyorlar'
40'tan fazla ülkenin hac heyetlerinden ''Arakan'' açıklaması
AA