"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Arakan'ın sesi duyulmuyor

26 Nisan 2018, Perşembe 16:17
Myanmar hükümeti ve ordunun baskısı dolayısıyla mahalli medya, Arakanlı Müslümanların yaşadıkları zulümleri dünyaya duyurmakta zorluk çekiyor.

Myanmar hükümeti ve ordunun baskısı dolayısıyla mahalli medya, Arakanlı Müslümanların yaşadığı zorluklarla ilgili haberleri aktarma konusunda yetersiz kalıyor. Myanmar’da Arakanlı Müslümanların yaşadıkları zorluklar ve maruz kaldıkları zulümden kaçışları uluslar arası medyanın gündeminde yer alırken, mahalli medya Arakan eyaletindeki Müslümanların yaşadıklarını aktarma konusunda yetersiz kalıyor. Bunun sebeplerinden biri olarak mahalli medya kuruluşlarının sahiplerinin ordu ve hükümetle yakın bağları gösteriliyor.

Orduya yakın iş adamı satın aldı

İngilizce yayın yayın yapan Myanmar Times gazetesi 2004’te orduyla yakın bağları bulunan Myanmarlı bir iş adamı tarafından satın alındı. Gazetenin yayımladığı Arakanlı kadınların Myanmarlı askerler tarafından tecavüze uğramasıyla ilgili haberlerin ardından gazetenin özel araştırma editörünün görevine son verildi. Arakanlı Müslümanlarla ilgili haberler konusunda gazetenin yönetim kurulu ve haberciler arasındaki anlaşmazlıklar dolayısıyla 2016 ve 2017’de çok sayıda yabancı editör ya istifa etti ya da kovuldu.

Gazeteciler engelleniyor

Gazeteciler, Rohingya kriziyle ilgili bilgilere ulaşma konusunda Myanmar hükümeti tarafından  engellendiklerini ifade ediyor. Muhabirler, bölgeyi sadece hükümetin sponsor olduğu geziler sayesinde ziyaret edebiliyor. Myanmar Demokrasi Enstitüsünün (MID) son yayımladığı raporda, Arakan’ın durumunu anlatan haberlerin ordu mensuplarının da aralarında bulunduğu yetkililerin bakış açısıyla yazıldığı kaydedildi.

Tehdit ediliyorlar   

Adının açıklanmasını istemeyen kadın gazeteci, medya kuruluşu sahiplerinin, hükümetin ve ordunun açıklamalarına karşı çıkan hikâyeleri yayımlayarak zarar etmekten korktuklarını belirtti. Gazeteci, “Myanmar halkının çoğunluğu Arakan’daki durumu ele alma konusunda hükümet ve orduyu destekliyor.

Bangladeş’e gidiyorlar      

Yangon’daki yabancı gazeteciler Rohingya kriziyle ilgili bilgi almak için genelde Bangladeş’e gidiyor. Son iki yıldır Yangon’da çalışan Avustralyalı bir gazeteci, 25 Ağustos 2017’den bu yana Bangladeş’i üç kez ziyaret ettiğini belirterek, Bangladeş’ten bölgedeki krizle ilgili daha doğru bilgiye ulaştıklarını söyledi. Avustralyalı gazeteci, “Fakat kimsenin hikâyenin tümüyle ilgili net bir resme sahip olduğunu düşünmüyorum. Bizim bildiğimiz sadece bölgedekilerin oldukça kötü şartlar altında yaşadıkları.” ifadesini kullandı. BM ve uluslar arası insan hakları örgütleri, Arakanlı Müslümanlara yönelik şiddeti “etnik temizlik” ya da “soykırım” olarak adlandırıyor. 

AA

Etiketler: arakan, myanmar
Okunma Sayısı: 1516
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı