Almanya'da makinistlerin dün başlattığı ve pazar gününe kadar sürecek grev sebebiyle ulaşımda büyük aksaklıklar yaşanıyor.
Alman demiryolu şirketi Deutsche Bahn’ın (DB) seferlerinin üçte ikisi iptal edildi. DB tarihinin en uzun süreli grevinden milyonlarca yolcu etkilendi. Banliyö trenlerindeki makinistlerin de greve gitmesi şehir içi ulaşımda aksaklıklara yol açtı.
Grevin özellikle Almanya’nın doğusundaki eyaletleri ve yük trafiğini vurduğu belirtildi. Ülkenin batısında birkaç bin makinistin memur olması sebebiyle grev yapma hakkı bulunmadığı ifade edildi. İş bırakma eyleminin ağırlık merkezlerinin Berlin, Halle, Leipzig, Dresden, Frankfurt ve Mannheim olduğu kaydedildi.
Siyasetçiler ve DB şirketi, işveren ile sendikanın Uzlaşma Kurulu'na başvurmasını isterken, birçok siyasetçi de bu tür anlaşmazlıklarda Uzlaşma Kurulu'na gitmenin zorunlu hale getirilmesini talep ediyor. Makinistlerin Sendikası GDL ise bunu reddediyor.
GDL Başkanı Claus Weselsky, grevin sendika üyelerinin temel hakkı olduğunu belirterek iş bırakma eyleminin yasal ve ölçülü olduğunu savundu.
Deutsche Bahn şirketinin, sendikanın taleplerine yaklaşmadığını yineleyen Weselsky, DB yönetiminin makinistleri suçlamayı sürdürmesi durumunda GDL üyelerinin yöneticileri cezalandırmaya devam edeceğini kaydetti.
Yolcular kızgın
Berlin Merkez Tren İstasyonu’ndaki yolcular, GDL'nin grevinin ölçülü olmadığı görüşünde.
Edgar Schauer, bilet aldıkları tren seferinin iptal edildiğini belirterek GDL'nin bu grevde haklı olmadığını savundu.
Grevin sürekli yolculuk yapanları çok etkilediğine, yolcuların uzun süre peronlarda beklemek zorunda kalacağına işaret eden Schauer, “(Makinistler) Böyle devam ederlerse yakında işverenden de olacaklar ve grev bile yapamayacaklar” dedi.
İsmini açıklamak istemeyen bir yolcu da Frankfurt şehrine gitmek istediğini belirterek “Burada kaldım. GDL’nin bu şekilde grev yapmasına anlayış göstermiyorum” diye konuştu.
138 saatlik rekor grev
Almanya’da demiryollarındaki en uzun süreli iş bırakma eylemi olarak nitelendirilen grev toplam 138 saat sürecek. Grev, yük trenlerindeki makinistlerin iş bırakmasıyla dün TSİ 16.00'da başladı. Yolcu trenlerinin makinistleri ise bu sabah TSİ 03.00’te iş bıraktı. Makinistlerin eylemi 10 Mayıs Pazar günü TSİ 10.00'a kadar sürecek.
Grevden dolayı Alman ekonomisinin yaklaşık 500 milyon zarar göreceği tahmin ediliyor.
DB, en son iki aşamalı olarak 1 Temmuz’dan itibaren toplam yüzde 4,7 ücret artışı ve 30 Haziran'a kadar bir seferliğine bin avro ödemeyi teklif etmiş ancak GDL bunu reddetmişti.
Sendika, makinistler için yaklaşık yüzde 5 ücret artışı ve haftada 1 saat daha az çalışma talep ediyor. GDL ayrıca fazla mesainin sınırlandırılmasını ve emeklilik düzenlemesinin iyileştirilmesini istiyor.
En son 21 Nisan’da 66 saatlik greve giden GDL, bugüne kadar yapılan 7 grevden dolayı Almanya ekonomisinin 200 milyon avro zarar gördüğünü bildirdi.
AA