Türk Standartları Enstitüsü (TSE) bilgisayar dünyasının kötü adamları ile aynı bilgi ve beceriye sahip, iyi niyetli güvenlik uzmanı olan ‘Beyaz Şapkalı Hacker’ eğitimi verecek.
2013 yılı Haziran ayında Resmi Gazete’de yayınlanan Siber Güvenlik Eylem Planı 12. maddesi kapsamında TSE’ye verilen görevlerden biri de; siber güvenlik testleri yapan ve bu konuda eğitim danışmanlık gibi hizmetler sunan kişi ve firmaların belgelendirilmesi oldu.
İlki 2014 yılında 200 katılımcıyla gerçekleştirilen ilk ‘Beyaz Şapkalı Hacker’ (Certified White Hat Hacker) eğitimi bu yıl yine TSE’nin Ankara’daki merkezinde 10-16 Ağustos 2015 tarihleri arasında gerçekleştirilecek.
TSE Yazılım Test ve Belgelendirme Dairesi Başkanlığı organize ettiği eğitimlerde ‘Sızma Testi, Eğitim Ve Danışmanlık Hizmeti Veren Personel ve Firmalar İçin Yetkilendirme Programı’ ile ‘Sızma Testi Teknik Kriterleri Programı’ adlı iki ayrı çalışma yapılacak. Eğitim programında Beyaz Hacker’lar için tanımlı ‘Stajyer Sızma Testi Uzmanı’, ‘Kayıtlı Sızma Testi Uzmanı’, ‘Sertifikalı Sızma Testi Uzmanı’ ve ‘Kıdemli Sızma Testi Uzmanı’ olmak üzere 4 farklı uzmanlık seviyesi belirlendi.
ÖĞRENCİLERE YÜZDE 50 İNDİRİMLİ, KAMU PERSONELİNE YÜZDE 25
Hacking becerilerini, savunma amaçlı kullanarak görev yaptığı veya danışmanlığını yaptığı kurum/kuruluşların saldırıya uğramasını engellemeye veya saldırıları en az zararla bertaraf etmesini sağlamaya çalışan Beyaz Hacker’ların temel görevi sistemin açıklarını tespit etmek ve bunları sistem yöneticisine bildirmek olarak tanımlandı. Böylece güvenlik testi yaptıran kurumlar sistemlerinde açıkların ve risklerin, yasadışı sızmalar olmadan tespit edilmesi imkanına kavuşacak.
Eğitimlerde, lise, ön lisans ve lisans öğrencilerine yüzde 50 indirim, kamu personellerine yüzde 25 indirim uygulanacak. IT güvenlik görevlileri, denetçiler, güvenlik uzmanları, site yöneticileri ve ağ altyapı bütünlüğü konusunda çalışmalar yapan eğitimin katılımcılarına, saldırganlara karşı koyabilmek için gerekli olan en uygun savunma yöntemlerinin seçilmesi ve bu yöntemlerin en verimli şekilde nasıl kullanılacağı öğretiliyor.