Bilim insanları konuşma yeteneğinin sadece insanlara özgü olmayabileceğini belirtti. İşaret dili öğretilen bir goril, temel sesleri kullanmaya başladı.
Wisconsin-Madison Üniversitesi araştırmacıları, konuşabilen tek memelinin insan olmayabileceğini belirtti. Koko adlı goril, işaret dili öğrendiği eğitim sürecinde bazı temel sesleri de öğrenek kullanmaya başladı.
California'daki The Gorilla Foundation ile çalışmaya başlayan Marcus Perlman, 40 yıldır insanlarla iç içe yaşayan Koko adlı gorilin davranış ve seslerinin giderek insanlara benzerdiğini fark etti. Perlman, "1930'lu ve 40'lı yıllarda şempanze yavruları çocuk gibi yetiştirilmeye çalışıldı ama denemeler başarısız oldu... O zamanlardan beri büyük maymunların anlamlı sesler üretebildikleri düşünülmüyordu" dedi.
Koko'nun 71 saatli videosunu inceleyen araştırmacılar, gorilin kendi türünden farklı olarak 9 spesifik ve belirtin ses oluşturabildiğini fark etti. Koko'nun yemek istediğinde veya insanları taklit etmeye çalıştığında gırtlağını kontrol ederek ses çıkartabildiğini belirten Perlman, gorilin aynı zamanda komut alınca kontrollü öksürükler yapabildiğini belirtti.
Perlman, vahşi doğada yaşayan büyük maymunlara kıyasla Koko'nun kontrollü ses çıkarmayı insanlarla yaşayarak öğrendiğine dikkat çekerek, insanların da bu şekilde konuşmaya başlamış olabileceğini söyledi.
İnsan ile gorillerin en son ortak atasının 10 milyon yıl önce yaşadığı düşünülüyor. Perlman, çevre şartlarıyla düzgün ses çıkarabilmeye başlayan gorilin büyük maymun ile insanlar arasında köprü oluşturduğunu belirtti.
Koko'nun yanı sıra geçmişte orangutanların da ses ve nefeslerini kontrol edebildiği tespit edilmişti.