Prof. Dr. Nevzat Tarhan, bonzai kullanımının son iki senede 5 misli arttığını belirterek, aileleri dikkatli olmaları konusunda uyardı. Tarhan, "Artık klinikte yatan hastalarda bazı dönemler hastaların yarısı bonzai hastası haline gelebiliyor, çok yaygınlaştı." dedi.
Prof. Dr. Tarhan, Bursa Büyükşehir Belediyesi, Milli Eğitim Müdürlüğü, Kamu Hastaneleri Genel Sekreterliği, Emniyet Müdürlüğü, Adaleti Savunanlar Derneği (ASDER) ve Yozgatlılar Derneği işbirliği ile Bursa Merinos Atatürk Kongre Merkezi'nde düzenlenen 'Bağımlılıktan Bağımsızlığa Gençlik' konulu konferansa katıldı. Toplantı öncesi Cihan'a açıklamalarda bulunan Prof. Tarhan, madde kullanımının yaygınlaştığına dikkat çekti.
"MADDE KULLANIMI YAYGINLAŞTI, AİLELERİ BİLGİLENDERMEK GEREKİYOR"
Madde kullanımının dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yaygınlaştığını ifade eden Tarhan, bunun nedeninin gençlerdeki amaçsızlık olduğunu ifade etti. Gençlerin mutsuz ve arayış içerisinde olduğunu belirten Prof. Tarhan, "Kendilerini daha iyi hissetmek ya da mutsuzluklarını giderebilmek için maddeye yöneliyorlar. Bu bonzai gibi maddeler ise sigara şeklinde sarılabildiği için normal bir sigaranın içine sıkıp kullanıyorlar. Kolay elde edilebiliyor, ucuz, hızlı etki gösteriyor. Ama ani kalp durmaları yapıyor. Akıl hastalıklarına sebep oluyor. Tehlikeli olmaya başladı. Toplumu bilgilendirmek gerekiyor. Anne babayı bilgilendirmek gerekiyor. Aile bilgilenirse, çocuğunun kullanıp kullanmadığını takip edebilir, ona daha bilinçli yaklaşabilir." diye konuştu.
"DEVAMLI 'MADDE KULLANMAK KÖTÜDÜR' DEMEK MERAK UYANDIRIYOR"
Beyinde 'ödül-ceza' ilişkisi ile ilgili yapılan bir araştırmadan bahseden Tarhan, şöyle devam etti: "Devamlı 'madde kötüdür, uyuşturucu kötüdür, alkol kötüdür' diye anlattığın zaman kişide kullanma arzusu uyanıyor, merak duygusu uyanıyor. Bunu anlatırken kişiyi özendirmeden anlatmak gerekiyor. Biz konuyu özellikle anlatmaya çalışıyoruz. Maddenin kötü olduğunu anlatmak yerine pozitif bir dil kullanmak gerekiyor. Gençlere 'madde kullanmak kötüdür' demek yerine mutlu olmanın yollarını öğreteceğiz."
"BONZAİ KULLANIMI SON 2 YILDA 5 MİSLİ ARTTI"
Dr. Tarhan, Türkiye'de durumun vahametini şu sözlerle ortaya koydu: "Son iki senede özellikle bonzai kullanımı 5 misli arttı. 2012'de ilk tespit edildi. Hemen artış gösterdi. Biz de hastanede şu anda bonzaiden yatan birkaç hasta var. Artık klinikte yatan hastalarda bazı dönemler hastaların yarısı bonzai hastası haline gelebiliyor. Yani çok yaygınlaştı."
Sağlık Bakanlığı ile Gençlik Spor Bakanlığı'nın bu konuda projeler ürettiğini belirten Tarhan, devletin bu konuya bütçe ayırdığını, üniversiteler ve sivil toplum kuruluşlarından proje beklendiğini sözlerine ekledi.