Uzmanlar, binlerce kişinin bindiği uçakların detaylı bir kontrol yapıldığında tam bir bakteri yuvası olduğunu söylüyor.
Bild gazetesinin, Travelbook internet gezi portalına dayanarak verdiği haberde, uçaklarda özellikle aşağıda listelenen objelere mümkünse dokunulmaması öneriliyor.
1 - YEMEKLERİN KONULDUĞU SERVİS MASASI
Arizona Üniversitesi bilim insanları, servis masasına kesinlikle dokunulmamasını öneriyor. 2007 yılında yapılan bir teste, bu masaların üçte ikisinde tehlikeli MRSA ve Noro bakterileri bulundu. Hostesler bu masaların haftada bir kez temizlendiğini teyit ediyor. Yolcuların, servis masalarını kullanmadan önce bir dezenfeksiyon spreyi ile temizlemeleri öneriliyor.
2. UÇAK KOLTUĞU KOL DAYANAKLARI
Uçak koltuğu kol dayanaklarının bakteri yuvası olabileceğini söyleyen uzmanlar, bağırsak bakterisi E.coli’nin bu bölgelerde 96 saat yaşayabildiğinin kanıtlandığına dikkati çekiyorlar. Mümkün olduğu kadarıyla kol dayanaklarına dokunulmaması öneriliyor.
3 . UÇAK KORİDORUNDAKİ KOLTUK BAŞLIKLARI
Uçakta tuvalete giderken, genelde koridordaki koltukların başlıklarına dokunarak yürürüz. Burada her tuvalete gidenin elini yıkamadığı malumdur. Bu insanlar da bu koltuk başlarına dokunarak yerlerine giderler. Ayrıca, bir çok bulaşıcı hastalığın da koltuk başları kanalıyla insanlara bulaştığı bilinen bir gerçektir. Bu nedenle bu koltuk başlıklarına dokunmaktan kaçının ve mümkünse yerinize döndüğünüzde ellerinizi bir dezenfeksiyon spreyi ile temizleyin.
4 . TUVALETLERDEKİ SİFON DÜĞMESİ
Özellikle bu bölgede bağırsak bakterileri yoğundur. İnsanlar genelde sifon düğmesine bastıktan sonra ellerini yıkarlar. Koli basili sifon düğmelerinde 48 saate kadar yaşayabiliyor. Bu nedenle, tuvalet sifonuna elinize bir temiz tuvalet kağıdı veya kağıt havlu alarak basınız.
5. KLOZETLER
Amerika’da 2007 yılında uçaklarda yapılan testlerde, klozetlerin yüzde 20’sinde koli basili bulunmuştur. Klozetlere kesinlikle çıplak elle dokunulmamalıdır. Tuvalet kağıdı ile dokunulmalı ve kullanmadan önce dezenfeksiyon spreyi ile temizlenmelidir.
6. UÇAK TUVALETLERİNDEKİ MUSLUKLAR
Tuvaletlerdeki su muslukları klozetlerden daha fazla bakteri doludur. Arizona Üniversitesi’nin bir araştırmasında uçak tuvaletlerindeki muslukların yüzde 30’nda koli basili bulunmuştur. Bu muslukları kullanırken tuvalet kağıdı veya kağıt havlu ile dokunmanız önerilmektedir.
7. TUVALET KAPISI SÜRGÜSÜ
Ellerini yıkamayan bir çok yolcu, tuvalet kapısı sürgülerine bakteri bırakmaktadır. Bu nedenle bu sürgülere tuvalet kağıdı veya kağıt havlu ile dokunmanız önerilmektedir. Tekrar yerinize oturup, ellerinizi dezenfekte etmeden gözlerinize, dudaklarınıza ve yemeğinize dokunmaktan kaçının.
8. ÖN KOLTUĞUN ARKA CEPLERİ
En pis ve her türlü tuvaletten daha da bakterili ve böylece sağlığınız için en tehlikeli bölüm magazin, alış veriş kataloğu ve güvenlik talimatnamesinin bulunduğu ön koltuğun arka cepleridir. Bu cepler, bazı yolcular tarafından kullanılmış kusmuk torbaları ve kağıt mendillerle de doldurulur. Bu cepler pek dezenfekte edilmez. “Healthline“ sağlık dergisi bu ceplerde MRSA bakterisinin 168 saate kadar yaşayabildiğini yazdı. Bu nedenle mümkünse bu ceplere fazla dokunmayın.
9. BATTANİYELER VE YASTIKLAR
Hostesler, uçaklarda yolculara verilen battaniye ve yastıkların pek temizlenmediklerini iddia ediyorlar. Özellikle uçak aynı günde bir kaç hatta uçuyorsa. Battaniyeyi kullanan birisi soğuk algınlığı bakterilerini veya daha kötü mikropları battaniyede bırakmış olabilir. Bu nedenle mümkünse kendi battaniyenizi ve yastığınızı yanınızda getirip kullanın.
10. TANKLARDAKİ İÇME SUYU
Uçakta kesinlikle açıkta su içmeyiniz. Sadece şişedeki suyu içiniz. Çünkü, uçakta tuvalet sifonlarında kullanılan suyun girişi ile içme suyu girişi aynı olabilir. En iyisi, güvenlik kontrolünü geçtikten sonra, bir şişe su alıp uçağa binin.
11. KOLTUK KEMERİ TOKASI
Bu tokalarda her yolcu tarafından defalarca dokunulan ve her türlü pislik ve bakterinin bulunduğu objelerdir. Bu nedenle kemerinizi sık sık takıp çıkarma yerine, kendi güvenliğiniz açısından da uçuş süresince mümkün olduğu kadar kemerinizi takılı tutun.
12. ACİL ÇIKIŞ KAPISI AÇIŞ MEKANİZMASI
Adından da anlaşılacağı üzere bu mekanizmaya sadece acil durumlarda dokunulacak. 2014 Ocak ayında Çin’de bir yolcu kalkış öncesi temiz hava gelsin diye bu kapıyı açmaya kalkmıştı. Bütün yolcular paniğe kapılırken, son anda uçak personeli olaya zamanında müdahale etmişti. Yolcunun ilk kez uçağa bindiği de sonradan saptanmıştı.
DHA