Türkiye’den başka ülkelere 2015 yılı içerisinde canlı veya dondurulmuş olarak 2 bin kilo tıbbi sülük ihracatına izin verildi.
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın yayınladığı tıbbi sülük (hirudo verbana) 2015 yılı ihraç kotasının tahsisi hakkında tebliğ; Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) tarafından belirlenen uygulamaları kapsıyor. Yetiştiricilik yoluyla elde edilen tıbbi sülüklerin ihracatı ise söz konusu tebliğ kapsamında bulunmuyor.
2015 yılı için tıbbi sülük ihraç etmek isteyen gerçek ve tüzel kişiler tebliğin yayımlandığı tarih olan bugünden itibaren 20 gün içerisinde ihracat kotası için Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’ne başvuruda bulunmaları istendi. Son başvuru tarihinin tatil gününe rastlaması durumunda, tatil gününü izleyen ilk çalışma gününün mesai bitimine kadar başvuru yapılabilecek, bu tarihten sonra yapılan başvurular kabul edilmeyecek.
İhracat kotası başvurusunda bulunanlardan İhracat kota talep dilekçesi, su ürünleri ile ilgili İhracatçı Birliklerine kayıtlı olduğuna dair belge, 2014 yılında gerçekleştirilen tıbbi sülük ihracat miktarını gösteren gümrük onaylı belgelerin suretleri (Kota için ilk defa müracaat edenler hariç) istenecek.
İHRACAT KOTASININ DAĞITIMI
2015 yılı ihracat kota miktarının firmalara dağıtımı, belirlenmiş kriterlere göre Genel Müdürlükçe oluşturulan komisyon marifetiyle yapılarak www.tarim.gov.tr/BSGM adresinde ilan edilecek, ayrıca yazılı olarak ilgililere duyurulacak. İhracat kotasının firmalara dağıtımında ise firmanın tıbbi sülük ihracatı yaptığı yıl toplamı ve miktarları ve ihracat puanları esas alınacak. Firmalara tahsis edilen ihraç kotaları tahsis edildiği yıl için geçerli olacak, bir sonraki yıla ve üçüncü şahıslara devredilemeyecek.
TAHSİS EDİLEN KOTANIN İPTALİ
Nesli Tehlike Altında Olan Yabani Hayvan ve Bitki Türlerinin Uluslararası Ticaretine İlişkin Sözleşmenin Uygulanmasına Dair Yönetmelik hükmü gereğince; bakanlığa yanlış ve sahte belge ibraz edildiğinde, yasadışı yollardan tıbbı sülük ihracatı yapıldığının tespiti halinde, firmalara tahsis edilen kota iptal edilir. Ayrıca bu maddedeki suçları işleyenler bir sonraki yıl için kota talebinde bulunamayacak.
Kota dağıtım raporunun Genel Müdürlüğün www.tarim.gov.tr/BSGM adresinde yayımlanmasından itibaren itiraz süresi 15 gün olarak belirlendi.