Diş Hekimi Pertev Kökdemir, kişiler her ne kadar sağlıklı ve fit bir vücut yapısına sahip olsalar da yapılan son araştırmalarda, futbolcuların, ağız ve diş sağlığının yetersiz olduğu ve bu durumun performanslarını ciddi şekilde etkilediğini açıkladı.
Futbolcuların sık tükettikleri 'sporcu içecekleri' ile ilgili uyarıda bulunan Diş Hekimi Kökdemir, “Şeker içermeseler de asit düzeyleri çok yüksek olan bu içecekler düzenli tüketildiğinde; diş erozyonu, diş plağı, hassasiyet, genel ağız ağrısı ve ülsere neden olur. Alınabilecek en kolay önlemlerden biri bu tarz içecekleri tükettikten sonra su içerek ya da ağzı çalkalayarak ağızdaki asidik ortamı uzaklaştırmak olacaktır.” dedi.
Diş Hekimi Kökdemir, 187 futbolcu üzerinde yapılan ve British Journal of Sports Medicine’da yayınlanan araştırmanın sonucunda ortaya çıkan rakamların, kendilerine son derece dikkat eden futbolcuların, ağız ve diş sağlığı konusunda şaşırtıcı bir şekilde ciddi sorunlar yaşadıklarını kanıtladığını anlattı. İngiltere’de 8 futbol kulübünden 187 futbolcu, 6 diş hekiminin kapsamlı bir diş ve diş eti kontrolünden geçtiğini ve kendilerine sorulan soruları yanıtladığını aktaran Kökdemir, çıkan sonuçla ilgili şu bilgileri verdi: “Futbolcular bu araştırmaya göre çürük dişle dolaşıyorlar. Araştırmada, futbolcuların yüzde 73’ü, son bir yıl içerisinde sadece bir kez diş hekimini ziyaret etmişti. Diş hekimleri; futbolcuların yüzde 37’sinde en az bir çürük diş olduğunu buldu. Yüzde 77’sinin ise diş dolgusuna, hatta bazılarının 5'ten fazla diş dolgusuna ihtiyacı vardı. Yüzde 84’ünün en az bir dolgusu veya çürümüş dişi vardı. Yüzde 22’si mesleklerinden dolayı yüz bölgelerini ve dişlerini etkileyen travmalar aldıklarını, yüzde 64'ü haftada 3 kez sporcu içeceği tükettiklerini ve yüzde 5’i tütün kullanma alışkanlıklarının olduklarını belirtmişlerdir.”
“Rakamlara bakıldığında, sporcu içeceği tüketenlerin yüksek oranda olduğu görülmekte.” diyen Diş Hekimi Pertev Kökdemir, sorunun bu içecekleri tükettikten sonra yeterli diş bakımı yapılmamasından kaynaklandığını özellikle belirtiyor. Kökdemir, “Her ne kadar şeker içermeseler de asit düzeyleri çok yüksek olan bu içecekler düzenli tüketildiğinde diş erozyonu, diş plağı, hassasiyet, genel ağız ağrısı ve ülsere neden olmaktadır. Alınabilecek en kolay önlemlerden biri bu tarz içecekleri tükettikten sonra su içerek ya da ağzı çalkalayarak ağızdaki asidik ortamı uzaklaştırmak olacaktır.” diyerek uyardı.
KONSANTRASYON EKSİKLİĞİ VE PERFORMANS DÜŞÜKLÜĞÜNE NEDEN OLUR
"Mümkün olduğunca sağlıklı yaşamaya özen gösteren futbolcularda bu denli fazla ağız ve diş sağlığı probleminin olması bizlere bu konuda ayrıca özen göstermemiz gerektiğini hatırlatmaktadır." diyen Kökdemir, “Şeker kadar diş çürümesine neden olan başka bir etken de asidik yiyecek ve içeceklerdir. Diş yüzeylerinde erozyona neden olan asidik ortam, diş çürümesi ve diş eti çekilmesine neden olur. Bu yüzeyler sıcak, soğuk, şekerli ve ekşi yiyecek-içeceklerde keskin, derin ve ani hassasiyetlere neden olmaktadır. Oluşan bu ağrılar tabii ki konsantrasyon eksikliği ve performans düşüklüğüne neden olacaktır.” ifadelerini kullandı.
AĞIZ MUTLAKA SUYLA ÇALKALANMALI
Pertev Kökdemir, nelere dikkat edilmesi gerektiğini de şu sözlerle açıkladı: “Bu tarz içeceklerin mümkün olduğunca az tüketilmesine, tüketim sonrası ağzın mutlaka suyla çalkalanarak asidik ortamın uzaklaştırılmasına, fırçalama eyleminden hemen önce tüketilmesine ya da öğünlerimizi yoğurt, peynir gibi yiyeceklerle bitirmeye özen göstermeliyiz.”
SPORCULARA 6 AYDA BİR ÇENE MUAYENESİ YAPILMALI
Özellikle sporcularda çene-yüz bölgesine alınan travmaların basit gibi görünse de uzun vadede ciddi etkiler oluşturabileceğine dikkat çeken Kökdemir, “6 ayda bir düzenli olarak diş hekimine mutlaka gidilmeli, klinik ve radyolojik muayeneler ile oluşabilecek sorunlara koruyucu tedaviler ile önlem alınmalıdır.” uyarısında bulundu.