Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, Brezilya’da başlayan ve hamile kadınlara bulaşması sonucunda kusurlu bebekler doğmasına neden olan Zika virüsü ile ilgili endişenin her geçen gün arttığını kaydetti.
Türkoğlu, “Virüs için bulaştırıcı olan Aedes cinsi sivrisinekler Türkiye’de de bulunuyor. Sivrisinek aktivitesinin bulunmadığı kış mevsiminde ülkemizde bir salgın tablosunun çıkması beklenmese de yaz aylarında salgından etkilenmemek için önlemler alınmalı.” uyarılarında bulundu.
Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Salih Türkoğlu, zika virüsü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Sivrisinekler aracılığı ile bulaşan Zika virüsünün tüm dünya tarafından endişe ile takip edildiğini belirten Türkoğlu, Brezilya’da 2015 yılında başlayan salgın sırasında enfekte olan gebelerde düşük, ölü doğum ve mikrosefali sonuçlarında ciddi bir artış gözlemlenmesi ile dünyanın gündemine oturan Zika virüsünün hızla yayılmaya devam ettiğini söyledi. Türkoğlu, “Yine de gebelerin enfeksiyondan kaçınmaları ve eğer enfekte oldularsa sık gebe takipleriyle anne sağlığı ve bebek gelişiminin izlenmesi önemlidir.” ifadelerinde bulundu.
Türkoğlu, sıtmayı bulaştıran sivrisinekler ile Zika virüsünü bulaştıran sivrisineklerin farklı olduğunu vurgulayarak, “Her sivrisinek de, her bölgede bulunmaz, yaşayamaz. Böyle bakınca, sivrisinekleri barındırma potansiyeli olan bölgelerin sivrisinek savaşı önem kazanıyor. Zika’nın, cinsel yollarla da bulaştığının açıklanması ile endişe artıyor. Şu anda tehlike uzak gibi görünse de uluslararası yolculukların günümüzde çok kolaylaştığı da akılda tutulmalı.” dedi.
VİRÜSÜ BULAŞTIRAN SİVRİSİNEK TÜRÜ TÜRKİYE’DE DE VAR
Türkoğlu, zika virüsünü bulaştıran Aedes cinsi sivrisineklerin Türkiye’de de olduğuna dikkat çekti. Türkoğlu, açıklamasına şöyle devam etti: “Yapılan bilimsel araştırmalarda ülkemizde bulunan Aedes sivrisineklerinde Zika virüsü bulunduğuna dair bir kanıt elde edilmemiştir. Sivrisinek aktivitesinin bulunmadığı kış mevsiminde Türkiye’de bir salgın tablosunun ortaya çıkması beklenmiyor. Salgın bulunan ülke ve bölgelere gebelerin seyahat etmemesi ve bu bölgelere seyahat etmiş tüm kişilerin seyahatleri sırasında sivrisinek temasına karşı duyarlı olması, enfekte olduğu belirlenmiş bireylerin ülkemizde sivrisineklerle temasının engellenmesi gibi önlemler ülkemizde yaz aylarında da salgın gelişmesinin önüne geçecektir.”
EN SIK GÖRÜLEN BELİRTİLER: ATEŞ, DÖKÜNTÜ, EKLEM AĞRILARI
Hastalık tablosu oluşan kişilerde en sık görülen belirtileri ateş, döküntü, eklem ağrıları ve konjuktivit (gözlerin kızarması, sulanması, yanması) olarak sıralayan Türkoğlu, kas ve baş ağrısının da belirtiler arasında sayılabileceğini söyledi. Türkoğlu, “Hastalığın genellikle hafif seyrettiğini ve birkaç gün içinde kendi kendine iyileşiyor. Enfeksiyon şu ana kadar ölüme yol açmadı. Zika virüsü için şu anda kullanılan bir tedavi ya da aşı yok. En önemli noktaların sivrisineklerle savaş ve sivrisinek ısırmasına karşı alınacak tedbirler.” diye konuştu.
HIZLA YAYILIYOR
Klinik Mikrobiyoloji Uzmanlık Derneği (KLİMUD) tarafından yapılan açıklamalara göre Mayıs 2015’de Brezilya’da ilk Zika virüsle enfekte kişi bildirildiğini ifade eden Türkoğlu, “İlk vaka sonrasında enfekte kişi sayısı hızla artış gösterdi.” dedi.
KLİMUD rakamlarına göre, Aralık 2015 itibariyle Brezilya’da 440 bin ile 1 milyon 300 bin olası enfekte kişinin raporlandı. Virüs, El Salvador, Venezuela, Kolombiya, Surinam, Fransız Guyanası, Honduras, Meksika, Panama ve Martinik’de hızla ilerledi. Araştırmalara göre, ABD’de saptanan tüm enfekte kişilerin ülkeye dışardan geliyor. Riskli bölgelere seyahat öyküsü olan kişilerde 2015 yılının sonlarında İngiltere ve Hollanda’da ve Ocak itibariyle de Danimarka ve İsviçre’de etkenin ülke dışında virüsü alan kişiler olduğu belirlendi.