03 Ocak 2014, Cuma
Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi Tıp Fakültesi Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Yrd. Doç. Dr. Kürşat Altınbaş, mutsuzluğun kaynağını, gerçekleşemeyen beklentilerin oluşturduğunu söyledi.
Depresyonun belirtileri ve çözümleri hakkında bilgi veren Altınbaş, Türk toplumunun ilişkilerinde sınırların geçirgen olduğunu ve bu yüzden empatiyi aşan merhamet duygusunun sıkça yaşandığını belirtti. Türkiye’de psikiyatri hekimi sayısının az olduğuna da değinerek, psikoterapisiz antidepresan yazılabildiğini, ancak bunun en doğrusu olmadığını vurguladı. Ufacık, anlık bir sıkıntıda insanların, “depresyondayım.” dediğini aktaran Yrd. Doç. Dr. Altınbaş, depresyonun öyle kolaylıkla girip çıkılan bir hastalık olmadığını söyledi: “İnsanların ruh halinde mutsuzluk, karamsarlık, isteksizlik, hiçbir şeyden keyif almama, enerjide azlık, uyku ve iştah düzensizlikleri, kendini suçlayıcı düşünceler, zaman zaman hastalığın şiddetlendiği durumlarda intihar düşünceleri, hayattan vazgeçme, dikkat sorunları gibi hem fiziksel hem psikolojik bütün belirtileri kapsayan, en az iki hafta boyunca günün tamamında bu halin devam ettiği durumdur. Bunların ortaya çıkması için herhangi bir tetikleyici çevresel etkene gereksinim duyulmaz. Stres varlığında tetiklenebilir, durduk yere kendiliğinden de ortaya çıkabilir. Kişinin insan ilişkilerini, meslekî hayatını, kendine bakımını etkilediği, yani işini, gücünü, işlevselliğini etkileyen bir ruhsal hastalık diyebiliriz.”
Okunma Sayısı: 482
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.