Mantar, çeşitli şekillerde tüketilmesi keyifli olmasına rağmen zehirli olma korkusu dolayısıyla uzak durulan bir besin.
Yaz tatiline daha fit bir görünümle girmek isteyenlerin diyete başladığı bugünlerde Beykoz Üniversitesi Gastronomi ve Mutfak Sanatları Arş. Gör. Diyetisyen Fatma Özsel Özcan, “Diyet sofralarında mantar bulunmalı” tavsiyesinde bulundu. Düşük kalori ve yağa sahip olan mantarın yüksek diyet posası, karbonhidrat ve protein açısından zengin olduğunu belirten Özcan, “D vitamini eksikliği obezite, kanser, metabolik sendromlara yol açar. Ancak D vitamini besinlerde nadir bulunurken 300 gramlık mantar günlük D vitamini ihtiyacının yaklaşık yüzde 20-25’ini karşılayabiliyor. İçerisindeki CLA ile yağ dokusu kaybını arttırarak yağ dışı hücrelerin çoğalmasını sağlıyor. Vejeteryan kişiler et yerine mantar tüketebilir, fakat protein kalitesi ve bazı mineraller açısından etin yerine geçmeyeceğini bilmeliler” diye konuştu.
İstanbul - Musa Aydın