"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İş kazalarının birinci sebebi ‘Bana bir şey olmaz’ düşüncesi

30 Mart 2015, Pazartesi 14:06
İş kazaları Türkiye’de sosyal bir problem olmaya devam ediyor. Kaza sebepleri sıralandığında çalışanların ‘bana bir şey olmaz’ düşüncesi ve dikkat dağınıklığı birinci sırada geliyor.

İş kazaları sonucunda her 6 saatte bir işçi ölürken, her 2,5 saatte bir işçi iş göremez hale geliyor. En fazla iş kazasının yaşandığı ikinci sektör olan inşaatlarda ise 2013 yılı verilerine göre her 100 çalışandan 4’ü, o sene içinde kaza geçirdi.

Uçarkuş İş Sağlığı ve Güvenliği Merkezi Mesul Müdürü İş Yeri Hekimi Abdullah Korkut iş kazaları ve önlemlerin ağırlıklı olarak 2013 yılından itibaren konuşulmaya başlandığını söyledi. İş kazaları oranının hala çok yüksek olduğunu vurgulayan Korkut, “İş kazalarının sebepleri sıralandığında ilk sırada çalışanların güvensiz tutum ve davranışları gelmektedir. Kazalar genellikle ‘bana bir şey olmaz, ben hep böyle çalışırım, kendime korkak dedirtmem’ gibi düşünceler ve dikkat dağınıklığı sebeplerine bağlı olarak yaşanıyor. Diğer bir sebep de iş yerindeki güvensiz durumlar arasında makine ve teçhizat teknolojisinin eski olması, güvenlik tertibatının olmaması veya yetersiz olması. İş kazalarının yüzde 98’i önlenebilir, yüzde 2’si ise engellenemez." dedi.

İş Yeri Hekimi Korkut, iş kazalarının yüzde 70’inin 50’den az çalışanın bulunduğu iş yerlerinde yaşandığına dikkat çekti. Yürürlüğe giren İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu’nun son derece önemli olduğunu vurgulayan Korkut, yasanın gelişen ve sanayileşen toplumumuzun ihtiyaçlarına uygun olarak çıkarıldığını kaydetti. Ancak uygulamada çıkan aksaklıkların değerlendirilmesi gerektiğini belirten Korkut şunları söyledi: “Yasaya karşı bütün taraflarda dirençle karşılaşabiliyoruz. İşveren yasayı külfet olarak görebilmekte, işçi de 'ben bu işi uzun süredir yapıyorum, eğitime ihtiyacım yok' düşüncesinde olabilmekte. İş güvenliği hizmeti veren firmalar ile patron arasında ücret belirleyici veya tercih sebebi olmaması gerekir. Aslında olması geren oluşturulacak bir fon üzerinden işverenin ücret yatırması ve bizim de buradan ücretimizi almamızdır.”

YÜKSEKTEN DÜŞME KAZALARI İLK SIRADA

Uçarkuş Grup Yönetim Kurulu Üyesi Veysel Uçarkuş da inşaatlardaki kazalarda ilk sırada yüzde 37,4 oranında yüksekten düşme vakaları olduğunu kaydetti. İkinci sırada yüzde 10 oranında yüksekten malzeme düşmesi olduğunu belirten Uçarkuş, "Kazı kenarlarını göçmesi, yapı çökmesi ve elektrik çarpması da diğer kaza şekilleri olarak sıralanıyor. Sonuç olarak ölümlü ve yaralanmalı iş kazaları hem işçiyi, hem işvereni ve hem de milli ekonomiyi çok yakından ilgilendiren önemli bir olaydır. Her kazanın, kişinin kendine, ailesine ve topluma getirdiği kayıpların bedeli maddi ve manevi zararlar gerekli iş sağlığı ve güvenliği önlemleri alınarak önlenebilir.” diye konuştu.

İŞ GÜVENLİĞİ KÜLTÜRÜ ÇOCUK YAŞTA OLUŞTURULMALI

Uçarkuş Grup Yönetim Kurulu Üyesi ve B Sınıfı İş Güvenliği Uzmanı Şeyda Uçarkuş Gürpınar ise iş güvenliği kültürünün çocuk yaştan itibaren verilmesi gerektiğine işaret etti. Gürpınar, “Öncelikle çalışanlardan başlayarak tüm toplumda İş sağlığı ve Güvenliği kültürü oluşturmak en büyük hedefimiz. Sahada en çok karşılaştığımız sorunlardan biri de çalışanların kişisel koruyucu donanım kullanımı alışkanlıklarının olmaması. Ancak son zamanlarda inşaatlarda emniyet kemeri ve baret kullanımı gibi kişisel güvenlik tedbirleri yaygınlaşmaya başladı.” şeklinde konuştu.

Okunma Sayısı: 3002
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı