"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

İnsan kemiği hakkında şaşırtıcı gerçekler

23 Aralık 2014, Salı 13:52
Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı Operatör Dr. Ali Çatalbaş, kemik kırık vakalarının bilinenin aksine gerçekte çok sık görüldüğünü söyledi.

Her 3 kişiden birisinde bir kırık vakıası yaşandığını aktaran Çatalbaş, en sık kırılan kemiklerin ise omuz, köprücük, el bileği, ayak ve başparmak olduğunu belirtti. 

İnsan vücudunda 206 kemik olduğunu belirten Op. Dr Ali Çatalbaş, bebeklerde bu sayının 300’e yakın olduğunu hatırlattı. Zamanla bu kemiklerin birleşerek yeni bir yapı oluşturduğunu dile getiren Çatalbaş, “Yetişkin insanda kemik sayısı bebeklerden farklı olarak 206’dır. Bilimsel verilere bakıldığında her 818 kemikten biri kırılıyor. En sık kırılan kemikler ise omuz, köprücük kemiği, el bileği, ayak ve başparmak. Ancak yaş arttıkça kemik erimesine bağlı omurga kırıkları ve kalça kırıklarında artma gözlenmektedir."

Kibrit kutusu kadar bir blok kemiğin 9 ton baskıya dayandığını belirten Çatalbaş, "İnsan kemiği mucizevi şekilde aynı ağırlıktaki çelikten 10 kat daha esnek olmasına rağmen 3 kat daha sağlamdır. Bilimsel araştırmalara göre kibrit kutusu kadar bir blok kemik 9 tona dayanmaktadır. Buda aynı boyuttaki betona göre 4 kat fazladır. Kemiğin bir diğer özelliği ise kendini iz bırakmadan tamir etmesidir. Normal bir insan ömrü boyunca yaklaşık 100 bin kilometre yol yaparken kemikleri de kırıklardan koruyamamakta. Ancak buna çare olarak çoğu kırıkta insan bedeninde iz bırakmadan iyileşebilen tek doku kemiktir. İyileşmenin hızlanması için yine de belli başlı kırıklarda operasyon gerekmektedir." ifadelerini kullandı.

Dost ortamlarında konu açıldığında sık sık kırıklardan korunmak için neler yapılması gerekiyor diye sorular aldıklarını ifade eden Dr. Çatalbaş, "Denge, kuvvetimizi ve refleks hızımızı arttırmak için eksersiz yapmalıyız. Evimizde bizi düşürebilecek özellikle banyo da gerekli önlemleri almalıyız. Araç kullanırken emniyet kemeri takmak ve çocuğumuz için yaşına uygun çocuk koltuğu kullanmak. İyi beslenmek ama kilo sınırlarını aşmamak gerekir." diye konuştu.

Okunma Sayısı: 15923
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı