"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hipertansiyona karşı sigarayı bırakın

11 Aralık 2015, Cuma 10:50
Hipertansiyonun, tedavi edilmediği taktirde beyin dolaşımı, kalp, damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi tehdit oluşturduğunu belirten uzmanlar uyardı.

Acıbadem Bursa Hastanesi Nefroloji Uzmanı Dr. Hüseyin Çelik, hipertansiyonun, kan basıncının yüksek olması anlamına geldiğini söyledi. Kan basıncının, kanı kalpten dokulara taşıyan damarlarda oluşan basıncı ifade ettiğini anlatan Dr. Çelik, “Yaş, cinsiyet, ırk, fiziksel durum kan basıncını etkiliyor. Hipertansiyon, kalp hastalıkları için ana bir risk faktörü. Eğer tedavi edilmezse beyin dolaşımı, kalp, damar, göz ve böbrek hastalıkları için ciddi oranda hastalık ve ölümlerde artışa neden olabilir.” dedi. 

Dr. Çelik, hipertansiyonu önlemenin başlıca 7 kuralı bulunduğunu ifade ederek bunları şöyle sıraladı: “Sigarayı bırakmak. Kilo vermek (özellikle karın bölgesinden). Diyet yapmak (taze meyve, sebze, tahıl, az yağlı yiyecekler tüketmek ve kırmızı eti kısıtlamak). Sofradan aç kalkmak, günde en az 3 öğün yemek yemek. Düzenli egzersiz yapmak (haftada 3-4 kez 30 dakika). Alkol alımını azaltmak hatta almamak. Tuz alımını günde 2 gramla kısıtlamak. Stresle başa çıkmayı öğrenmek.”

Bu önlemler işe yaramazsa ilaç kullanmak gerektiğini dile getiren Çelik, toplumda hipertansiyon görülme sıklığı konusunda şu bilgileri verdi: “Sanayileşmiş ülkelerde yetişkin nüfusun yüzde 10-20’sinde yüksek tansiyon sorunu yaşıyor. Ancak yüksek tansiyon siyah ırkta ve kadınlarda daha sık görülüyor. Kişinin yaşının hipertansiyona etkisi öncelikle damarlarda yaşlanmaya eşlik eden anormalliklerle ilgili oluyor. Çünkü damarlarda yaşla birlikte esneklik kaybı oluşuyor. Sanayileşme, yaşam biçimi, örneğin fazla miktarda tuz kullanımı, aşırı beslenme, hareketsiz yaşam ve stresin tansiyon üzerinde olumsuz etkileri var.”

Çelik, hipertansiyonun vücuda verdiği zararları şöyle anlattı: “Kontrol edilemeyen kan basıncı, vücuda zaman içinde çok zarar veriyor. Bu yıllar sürebiliyor. Sinsi olduğu için vücudu içten içe eritiyor. Damar tıkanıklığına yol açarak kalp, beyin, böbrek gibi hayati organlarda birçok hastalık ortaya çıkarıyor. Kan basıncı artınca kalbe binen yük de artıyor. İlk başlarda kalp buna dayanabiliyor ama sonra yükü kaldıramaz hale geliyor. Kalp kası büyümeye başlıyor ve kalp kasının miktarı artıyor. Kalbin zamanla kasılması, gevşemesi bozuluyor ve düzensizleşiyor. Kanı pompalamakta zorlanıyor. Sonuçta kalp yetmezliği ortaya çıkıyor ve diğer organlarda da bu yetmezlik görülebiliyor. Böyle uzun süreli tepkilerin yanında, ani tansiyon artışı sonucu beyin kanaması ve damar yırtılmaları ortaya çıkabiliyor. Hasta felç geçiriyor ya da ölebiliyor.”

Etiketler: hipertansiyon, sigara
Okunma Sayısı: 1673
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı