Aile Hekimi Muhtar Özsoy, çocuk aşılarına itiraz edenlerin tavrını değerlendirirken, "Çocuğumuzu sineğin ısırmasından sakındırırken yılanın ısırmasına maruz halde bırakıyoruz” şeklinde konuştu.
Bursa’da aile hekimi olarak çalışan Dr. Muhtar Özsoy yeniden yaygınlık kazanan, bazı profesörlerin ve halkın savunduğu ‘aşı karşıtlığı’ ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Meslek hayatına 1995 yılında başlayan Dr. Muhtar Özsoy “Geçmişte aşının kısırlaştırdığını söylüyorlardı. Günümüzde ise aşının otizme sebep olduğunu söylüyorlar. Şu anda mesela korona virüs salgını var. Bütün bilim insanları harıl harıl aşı geliştirmeye çalışıyorlar. Aşı zararlı bir şey olmuş olsa bu insanlar niye aşı geliştirmek için uğraşsın?” diye konuştu.
Çocuklarımızı hastalıklara açık hale getiriyoruz
Mikropların bakteriler ve virüsler olmak üzere ikiye ayrıldığını belirten Dr. Özsoy, bakterilerin hücrelerin arasına girdiği için bakterilere karşı ilâçlarla mücadele edildiğini, ama virüsler hücrelerin içine girdiği için ilâçlarla mücadele şansının olmadığını aktardı. Dr. Özsoy, “Virüs hastalıklarına karşı vücudu korumak için aşıyla hastalık öncesinde bağışıklık sistemimize virüsleri tanıtarak vücudun hızlı şekilde savunmaya geçebilmesini sağlıyoruz. Aşıyla virüsün hastalık yapıcı etkileri ortadan kalkıyor. Aşı dediğimiz olay bu” dedi. Aşının elde edilme yolunda da aşının etkinliğini ve raf ömrünü uzun tutabilmek için aliminyum tuzu ve civa gibi çeşitli kimyasallarla işleme tabi tutulduğunu anlatan ve son zamanlarda bu aliminyum tuzu ve civanın vücutta birikerek otizm gibi hastalıklara yol açtığı söylentilerinin bilimsellik içermediğini vurgulayarak, “Çocuk uzmanları konseyinin hazırladığı bir çalışmada bir çocuğun 5 yıl boyunca yani bir aşılama programı boyunca bütün aşılardan maruz kaldığı toplam aliminyum ve cıva miktarı bir yağmurda maruz kaldığı aliminyum ve civa miktarından daha az. Biz şimdi bu civa ve aliminyumdan sakınalım derken çocuklarımızı hastalıklara açık hale getiriyoruz. Çocuğumuzu sineğin ısırmasından sakındırırken yılanın ısırmasına maruz halde bırakıyoruz” şeklinde konuştu.
Çiçek hastalığı aşı ile ortadan kalktı
Dünyada aşılama programlarının 1920’li yıllardan sonra çok ciddî şekilde ve geniş kapsamlı yapılmaya başlandığını belirten Dr. Özsoy, döneminde aralarında Aşık Veysel’in de bulunduğu birçok insanın kör olmasına sebep olan çiçek hastalığının aşıyla ortadan kaldırıldığını vurguladı. Özsoy, “2000’li yılların başlarında Çocuk felcini eradike ettik. Etrafta gördüğünüz tek ayağı aksayan insanlar aslında çok basit iki damlayla çocuk felci olmayacaklardı” dedi.
‘kızamık tekrar hortladı’
Dr. Muhtar Özsoy, günümüzde yeniden yayılmaya başlayan ve önlemi alınmadığı takdirde beyin felci gibi ölümcül sonuçlar doğuran kızamık hastalığıyla ilgili şöyle konuştu: “Kızamık hastalığı tekrar hortladı. Şu anda aşı karşıtlığı ve kızamık aşısı yaptırmama olayı 2013 yılında 100 civarlarındayken 2015’te 1000’li rakamlara çıktı 2019 da ise 20 binli rakamlara çıktı.”
HABER: LÜTFİYE KEF