"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Hastaların yarısı ilacı doğru kullanmıyor

30 Nisan 2018, Pazartesi 01:38
Dr. Fatih Bünül, “Hastaların da yaklaşık yarısı ilaçları doğru olarak kullanamıyor. İlaçların fazla, az veya yanlış kullanımı ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir” dedi.

İlaçların bilinçsiz ve akılcı olmayan şekilde kullanılması bütün dünyada büyük bir sorun oluşturuyor. Dünya genelinde bütün ilâçların yarısından fazlasının uygunsuz reçetelendirildiğini ve satıldığını belirten Anadolu Sağlık Merkezi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bünül, “Hastaların da yaklaşık yarısı ilâçları doğru olarak kullanamıyor. İlâçların fazla, az veya yanlış kullanımı ciddî sağlık sorunlarına neden olabilir” açıklamasında bulundu.

İlâç tedavisinin kişiye özgü olduğunu ve birine iyi gelen bir ilâcın, başka birine iyi gelmeyebileceğini vurgulayan Dr. Fatih Bünül başkalarının ilâçlarının kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi. Akılcı olmayan ilâç kullanımının başta ilâçların yan etkisinin artmasına, hastalık ve ölümlerde artışa ve ilâçlara karşı direnç gelişimine sebep olabildiğini belirten Dr. Fatih Bünül, “İlâçlar, doktorun hastaya ve tedaviye göre belirlediği miktarda ve sürede kullanılmalı. Hastanın doktor kontrolü dışında kendi kendini tedavi etmeye çalışması ya da tedavi için reçete edilen miktarın dışında ilâç kullanımı vücuda zarar verebilir” dedi.

Gereksiz antibiyotik kullanımı

Akılcı olmayan ilâç kullanımının en önemli örneklerinden birinin gereksiz yere antibiyotik kullanımı olduğunu belirten İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Fatih Bünül, “Enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde antibiyotik kullanma eğilimi yaygındır. Ancak enfeksiyon hastalıkları antibiyotiklerin etki etmediği bakteri dışındaki pek çok mikrop (virüsler, mantarlar vb.) tarafından da oluşabilir” dedi. Antibiyotiklerin sadece bakterilere karşı etkili olan bir ilâç olduğunu söyleyen Dr. Bünül, “Antibiyotikler, diğer etkenlerle oluşan enfeksiyonlarda işe yaramadıkları gibi gereksiz antibiyotik kullanılması antibiyotik direncine neden olabilir. Bunun sonucunda ise, daha sonra antibiyotiğe ihtiyaç duyulduğunda antibiyotikler işe yaramaz” dedi.

Uygunsuz İlâç kullanım örnekleri

- Gereksiz yere antibiyotik tüketimi 

- Enjeksiyon gerekmediği halde enjeksiyon ile tedavi 

- Gereksiz ve uygunsuz vitamin kullanımı 

- Bilinçsiz yapılan gıda takviyesi ve bitkisel ürünlerin kullanımı 

- İlâç-ilâç etkileşimleri ve besin-ilâç etkileşimlerinin ihmal edilmesi

Okunma Sayısı: 1574
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı