Halk arasında göz tansiyonu olarak bilinen "glokom" hastalığının tedavisinde uygulanan ve 5-15 dakika arasında tamamlanan "Glokom Shunt" ameliyatı, Uzunköprü Devlet Hastanesi'nde yapılmaya başlandı.
İspanya'dan Türkiye'ye gelen Prof. Dr. Javier Rodriguez ile Uzunköprü Devlet Hastanesi göz doktoru Op. Dr. Osman Kaplaner'in bu yöntemle ameliyat ettiği 4 hasta, sağlıklarına kavuştu.
Dünyada birkaç ülkede uygulanan operasyon, çok kısa sürede tamamlanmasıyla da dikkati çekiyor.
"Bu yöntemle daha az kesi yapılıyor"
Konuya ilişkin AA muhabirine açıklamalarda bulunan Uzunköprü Devlet Hastanesi Başhekimi Op. Dr. Recep Vural, glokom hastalığında dünyadaki birkaç merkezde uygulanmaya başlayan yöntemin, hastanelerinde uygulanabilmesinin mutluluk verici olduğunu söyledi.
Bu yöntemin az kesiyle yapılabilmesi dolayısıyla önemli olduğuna işaret eden Vural, "Bu tedavinin şu anda Türkiye'de ilk olarak hastanemizde yapılmaya başlanması bizi gerçekten onurlandırdı, gururlandırdı. Avrupa'da da daha önce birkaç ülkede yapılmış olması bu uygulamanın ne kadar geleceği olan bir uygulama olduğunu göstermektedir" dedi.
Kaplaner: "Ameliyat 5-15 dakika arasında sürüyor"
Opr. Dr. Osman Kaplaner de daha az risk taşıyan yöntemin aynı zamanda konforlu olduğuna dikkati çekerek, şunları kaydetti:
"Ameliyat 5-15 dakika arasında sürüyor. Lokal anestezi altında gerçekleştirilen ameliyatla, hastanın gözüne bir tüp yerleştiriyoruz. Bu tüple gözün içerisindeki sıvıyı göz zarının altındaki alana aktarıp gözün tansiyonunu düşürmekteyiz. Bu ameliyatı, ilaçlarla hastalığın ilerlemesini durduramadığımız, düzenli ilacını kullanmayan ve bir önceki seton cerrahisi dediğimiz aygıt koymadan yaptığımız ameliyatlarda başarı sağlayamadığımız hastalara yapıyoruz. Ayrıca, bu ameliyatı Avrupa'da ve Kanada'daki birkaç merkezlerle eş zamanlı olarak uygulamaya başladık."
AA