Sağlık Bakanlığı Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, kanser yükünün son 30 yılda iki kat artığını belirterek "Her yıl dünyada 14 milyon kişi kansere yakalanmakta ve 8 milyon civarında da ölüm görülmektedir" dedi.
Hatipoğlu, Kanser Haftası dolayısıyla yaptığı açıklamada, Genel Müdürlük tarafından ihale ile 50 milyon liraya alınan 9 Lineer Hızlandırıcı Radyoterapi Sistemleri'ni büyük eğitim ve araştırma hastanelerine kurulumunu gerçekleştirmek için yoğun uğraş verildiğini belirtti.
Önümüzdeki ay içinde yapılacak açık ihale yöntemiyle kanser tedavisinde kullanılan dünyanın en ileri ve modern cihazlardan 10 adet daha alınacağını ifade eden Hatipoğlu, "Radyoterapi, günümüzde kanser olgularının bir çoğunda tek başına ya da cerrahi ve kemoterapi ile kanseri yok etmek amacıyla tedavi edici olarak kullanıldığı gibi ileri evre ve kür şansı olmayan hastalarda hayat kalitesini arttırmak amacıyla da kullanılmaktadır" dedi.
Yılda 150 bin kişiye kanser tanısı
Hatipoğlu'nun açıklaması, şöyle:
"Kanser yükü geçtiğimiz 30 yılda iki kat artmıştır. Her yıl dünyada 14 milyon kişi kansere yakalanmakta ve 8 milyon civarında da ölüm görülmektedir. Ülkemizde yılda yaklaşık 150 bin kişiye kanser tanısı konulmaktadır. Kadınlarda en sık meme ve rahim, erkeklerde prostat ve akciğer kanserleri görülmektedir. Kalın bağırsak kanserleri her iki cins te de üçüncü sırada yer almaktadır. Sigara içmek, alkol kullanmak, obezite, hareketsiz yaşam, stres, güneş, hava kirliliği, kimyasal maddeler, radyasyon, virüs ve bakteriler kanser riskini arttırmaktadır. Kanser, hasta, hasta yakınları ve toplum için ciddi psikolojik-sosyal sorunları ve iş gücü kayıplarını beraberinde getiriyor. Erken tanı önemlidir. Tedavideki yenilikler, tedavi başarısında da artış sağlar. Sağlık Bakanlığımız kanser taramalarına büyük önem vermektedir. Bu konuda yetişmiş deneyimli uzmanlarımız mevcut. Tedavide radyoterapi olarak dünyanın en ileri teknolojisi ülkemizde kullanılmaktadır."
AA