"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Bonzai 90 kat daha zararlı

01 Temmuz 2017, Cumartesi 09:48
​Moodist Psikiyatri ve Nöroloji Hastanesi Bağımlılık Merkezi Direktörü Prof. Dr. Kültegin Ögel, "Doğal bir uyuşturucuymuş gibi piyasaya sürülen bonzainin esrara göre etkisi 90 kat daha fazla. Bu nedenle ölümlere yol açabiliyor. Çok ucuz fiyatlara satılıyor olması nedeniyle kullanımı gün geçtikçe artıyor." ifadelerini kullandı.

Ögel, konuya ilişkin olarak yaptığı açıklamada, bonzainin Türkiye'de yaklaşık 500 bin kişi tarafından kullanıldığının tahmin edilmekte olduğunu belirtti. Bunun bazı araştırmalara göre Türkiye nüfusunun yüzde 0,625’inin bonzai kullandığı anlamına geldiğini aktaran Ögel,  "Bu dehşet verici, ürkütücü ve acil önlemler alınmasını gerektiren bir rakam" yorumunu yaptı.

Ögel, bonzainin 2011 yılında yasadışı maddeler sınıfına alındığını ancak yasadışı bir şekilde uyuşturucu olarak üretiminin sürdüğünü dile getirdi. Doğal bir uyuşturucuymuş gibi piyasaya sürülen bonzainin esrara göre etkisinin 90 kat daha fazla olduğunu dile getiren Ögel, bu nedenle ölümlere yol açabildiğini, çok ucuz fiyatlara satılıyor olması nedeniyle de kullanımının gün geçtikçe arttığını vurguladı.

Ögel, bonzainin alındığı takdirde vücutta baş dönmesi, eşgüdüm kaybı, uyuşma, ileriye dönük hafıza yitimi gibi yan etkilerinin ortaya çıkabildiğini ifade etti. Sıklıkla çarpıntı ve hipertansiyon saptanmakla birlikte, bonzai karışımının içerisindeki maddelerin cinsine, kullanım miktarına ve bireysel değişkenlere bağlı olarak: ateş yükselmesi, hızlı nefes alma, terleme, elektrolit dengesizlikleri, kalp krizi, epileptik nöbet, akut böbrek yetmezliği, akut görme kaybı, solunum depresyonu, bilinç kapanması, pankreas iltihabı, karaciğer ve böbrek fonksiyonlarında bozulmaların görülebilmekte olduğunu bildiren Ögel, kan basıncındaki ani-hızlı yükseliş ile kalp hızındaki artış nedeniyle ölümcül olabildiğini aktardı.

"Bonzai kullanımının tedavisi vardır"

Gençlerimizi ve ailelerini uyarıyoruz. Lütfen uzak durun, merak etmeyin, teklif edilirse kabul etmeyin, denemeyin, kullanmayın. Bonzai kullanımının tedavisi vardır. Bununla ilgili artık yeterli deneyimlerimiz var. Yeter ki destek isteyin."

AA

Etiketler: bonzai
Okunma Sayısı: 2836
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı