TABİÎ ve değerli bir besin olan balın bileşiminde proteinler, enzimler, vitamin, mineraller ve antioksidan özellik taşıyan fenolik flavonoid, B1, B2, B3, B5, B6, C vitamini ile sodyum, kalsiyum, potasyum, magnezyum, fosfor, çinko, bakır, bulunuyor.
İndigodergisi.com’dan alınan habere göre, İstanbul Teknik Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü’nden Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu, balın içerisindeki bu değerli bileşenlerin korunması için balın pastörize edilmemesi gerektiğini belirterek şöyle konuştu:
“Pastörizasyon, 65-76⁰C aralığında uygulanan ısıtma işlemidir. Süt, meyve suyu vb. ürünlere uygulanmaktadır. Pastörizasyon işlemi ballarda kristalizasyon yani şekerlenmeyi önlemek için yapılmaktadır. Bu şekilde ballar raflarda daha uzun süre şeffaf berrak bir şekilde kalmaktadır. Fakat balda bu işlemin uygulanması balın içerisindeki enzimlerin, proteinlerin, vitaminlerin ve antioksidan maddelerin zarar görmesine neden olur. Bal pastörize ve filtre edilmemiş ham hali tüketilmeli” Ham balda kristalleşme görülebileceğini ifade eden Boyacıoğlu sözlerine şu ifadeleri ekledi: “Balın kristalleşmesi tamamen doğal bir olaydır. Kristalleşmiş balın tüketilmesinde herhangi bir sakınca bulunmamaktadır. Bu kimyasal bir bozulma belirtisi değil, fiziksel bir değişimdir. Bal kristal halde de doğrudan tüketilebilir.”
***
Tıklayınız:
Yaratılış harikası bir şifa vesilesi: Çam Balı
Hediye-i Rahmet: Bal
Hediye-i Rahmet: Bal -2
***
Okumak için tıklayınız:
Allah'ın Şafi isminin tecellisi 'Arı sütü'
Kovandan çıkmadan satılıyor: ''Fiyat bile sorulmadan alınıyor"
Dikkat çeken araştırma: Arılarla ilgili yeni bir tefekkür penceresi