"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Alkol, epilepsinin artmasında en büyük etken

26 Mart 2015, Perşembe 17:03
Beyin cerrahı Prof. Dr. Gazi Yaşargil, epilepsinin, genetik, semptomatik ve bilinemeyen sebepler olmak üzere üçe ayrıldığını belirterek, "İstatistiklere göre, dünyada yüzde 10 insan nöbet geçirebiliyor, yüzde 3'ü de hastalanıyor. Alkol tüketimi de bu hastalığın artmasında büyük etken" dedi.

Yeditepe Üniversitesi Hastanesi'nde, 26 Mart Dünya Epilepsi Günü dolayısıyla düzenlenen toplantıda, epilepsinin akıllı telefonlardan takibine olanak sağlayacak "Yeditepe EpilepsiSİZ" uygulaması tanıtıldı.

Toplantıya, Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl, Nöroloji Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Berrin Aktekin, Yeditepe Üniversitesi Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Faruk Yencilek ile beyin cerrahı Gazi Yaşargil katıldı.

Toplantıda konuşan Yaşargil, insanlık tarihinde en korkulan hastalığı olan epilepsinin tedavisinde muhtelif fikirler ve tedaviler ortaya atıldığını söyledi. 

Hipokrat'ın epilepsiyle ilgili kitap yazdığını hatırlatan Yaşargil,  2015 yılında insanoğlunun hala beyni anlamaya çalıştığını kaydetti.

Beyin cerrahisine başladığı yılları anlatan Yaşargil, "Epilepsiyi, genetik, semptomatik ve bilinemeyen sebepler olmak üzere üçe ayırıyoruz. İstatistiklere göre dünyada yüzde 10 insan nöbet geçirebiliyor, yüzde 3'ü de hastalanıyor. Alkol tüketimi de bu hastalığın artmasında büyük etken olmaktadır" diye konuştu.

ABD'de 750 bin nöbet hastası bulunduğunu dile getiren Yaşargil, şunları aktardı:

"Bunların bir kısmı ilaçlarla tedavi edilirken, yüzde 30'u cerrahiyle iyileşiyor. Konu hem bilim bakımdan hem de sosyoloji bakımından çok önemli. Dünyanın her yerinde yüzde 30-40 insan nöbet yardımı görebiliyor. Kendi başına bırakılmış insanlar da var. Buradaki arkadaşların hazırladığı uygulama çok hoşuma gitti. Elektronik sistemle hastanın takibi çok hoş olmuş. Kırsal dünyada bakım yok, doktorlar şehirlerde var, tedavi sonrası hastanın ilaç alması lazım. Bunları kim takip edecek? Bu açıdan bu uygulama hoşuma gitti."

Yeditepe Üniversitesi Mütevelli Heyeti Başkanı Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl de epilepsinin özellikle 0-16 yaş ve 65 yaş sonrası kişilerde daha sıklıkla görüldüğünü belirterek, "Epilepsi konusunda şüphe duyulması halinde kişinin, nöroloji bölümü doktorları tarafından takip edilmesi gerekir. Tedavi özellikle ilaçla yapılıyor, ancak ilaçlar şeker hastaları ya da tansiyon hastalarındaki gibi iyileştirici değil, belirtilerini baskılayıcı etkiye sahip" şeklinde konuştu. 

Önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attıklarını belirten Bingöl, epilepsi hastalığı hakkında halkın farkındalığını artırmak, hastaların çeşitli verilerinin kayıt edilebilmesine imkan vermek, hasta yakınları ve hekimlerinin doğru veriyi analiz edebilmelerini sağlamak adına başlattıkları uygulamanın, "Epilepsi Günlüğü", "Epilepsi Video Kaydı" gibi özellikleri barındırdığını anlattı. Bingül, akıllı telefon uygulaması "Yeditepe EpilepsiSİZ"in, İOS ve Android işletim sistemlerinde birçok telefonda ücretsiz indirilerek kullanılabildiğini söyledi.

AA

Okunma Sayısı: 1561
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
  • M Numan

    27.3.2015 07:59:15

    epilepsi cin'in insana musallat olması neticesinde olur. demek ki alkol cin'i celb ve cezbediyor.

(*)

Namaz Vakitleri

  • İmsak

  • Güneş

  • Öğle

  • İkindi

  • Akşam

  • Yatsı