"Ümitvar olunuz, şu istikbal inkılâbı içinde en yüksek gür sada İslâm'ın sadası olacaktır."

Piyasalar

Aklımızı sıcaktan koruyalım

10 Ağustos 2016, Çarşamba
Uzun ve aşırı sıcaklar çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirirken uzmanlar, akıl sağlığımızın da ciddi tehdit altında olduğuna dikkat çekiyor.

Sıcak havaların sağlık problemlerine yol açtığını belirten, Türkiye Hastanesi Nöroloji ve Psikiyatri Bölümü Uzmanı  Dr. Akın Gürdil, aşırı sıcakların şuur bulanıklığına yol açabildiğini belirterek bunun da davranışlarda bozulmalara neden olduğunu söyledi. Halk arasında “cinnet” olarak bilinen bu durumla ilgili olarak Gürdil, “aşırı sıcaklarda, güneşte uzun süre kalmak, beyinde ödem, bitkinlik, bunalma, şuur bulanıklığı gibi sorunlara yol açabilir. Şuur bulanıklığı ileri düzeyde olunca deliryumdan söz edilir” dedi. Deliryum hastalığını, ani başlayan ve bilinç düzeyinde değişiklikler dâhil olmak üzere davranış bozukluklarıyla kendini gösteren bir durum olarak açıklayan Gürdil, buna, konfüzyonel durum, cinnet, delirmek, çıldırmak, aklını kaçırmak, insanity gibi isimler de veriliyor dedi.

Dikkat ve konsantrasyon bozulur

Cinnet hâlinin, kişinin davranışlarını olumsuz etkilediğinin bilindiğini söyleyen Gürdil, bu durumdaki kişilerde oluşan algı probleminden dolayı saldırganlık hâllerinin ortaya çıktığını belirtti. Cinnet hâlinde, kişilerde farklı davranış şekilleri görüldüğünü vurgulayan Gürdil, “kişilerde bilinç bulanık olduğu için dış uyarıların farkında olabilme yeteneği ileri derecede bozulur. Çevreyle ilişkileri kopar. Dikkat ve konsantrasyon bozulur. Bilişsel işlevler yapılamayacak derecede ağırlaşır, yeni veri ve bilgileri kaydetmekte zorluk çekilir. Yönelim duygusu, zaman, mekân kavramı zedelenir, düşünce akışı ve içeriği bozulur” şeklinde açıklamalarda bulundu. 

Trafik gibi negatif faktörlerde cabası

Sıcakların yanı sıra negatif faktörlerin de davranışları bozduğuna işaret eden Gürdil, “Sıcağa ilaveten evdeki, iş yerindeki huzursuzluk ve sıkıntılar, trafik karmaşası, hava kirliliği, gürültü kirliliği, çevredeki sosyopatik kişilerin varlığı cinnet sınırındaki kişinin durumunu daha da ağırlaştırır ve onu, akla hayale gelmeyen davranışlara itebilir” dedi.

Akıl sağlığımızı nasıl koruyalım?

Dr. Akın Gürdil yaşanabilecek olumsuz durumlara sebebiyet vermemek için tavsiyelerde bulundu. Gürdil, öncelikle aşırı sıcaklardan korunun, saat 11.00 – 15.00 arası güneşte kalmayın, bol sulu gıdalar alın, sıkıntılı konulardan, olaylardan, kişilerden ve tartışmalardan uzak durun, hayat pahalılığı, trafik, işsizlik, gürültü gibi etkenlere rağmen düzenli yaşamaya çalışın, günlük uykunuzu (8 saat) alın, dengeli beslenin, ağır yemeyin, uygun saatlerde spor yapın, çevrenizle iyi geçinen güler yüzlü kişi olmaya özen gösterin.

HABER: ÜLKER YILMAZ CABA

 

Okunma Sayısı: 2646
YASAL UYARI: Sitemizde yayınlanan haber ve yazıların tüm hakları Yeni Asya Gazetesi'ne aittir. Hiçbir haber veya yazının tamamı, kaynak gösterilse dahi özel izin alınmadan kullanılamaz. Ancak alıntılanan haber veya yazının bir bölümü, alıntılanan haber veya yazıya aktif link verilerek kullanılabilir.

Yorumlar

(*)

(*)

(*)

Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve tamamı büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır. İstendiğinde yasal kurumlara verilebilmesi için IP adresiniz kaydedilmektedir.
    (*)

    Namaz Vakitleri

    • İmsak

    • Güneş

    • Öğle

    • İkindi

    • Akşam

    • Yatsı