Uzun süre çalışmaya akıllı telefonlar yüzünden sürekli ulaşılabilme durumu da eklenince hasta olma riski artıyor.
Uzmanlara göre cep telefonları ile büyük bir değişime uğrayan hayat tarzı strese ve çalışan insanlarda Burnout hastalığına sebep oluyor.
Mannheim Üniversitesi araştırmacıları, akıllı telefonların çocuk ve gençlerde sürekli stres haline yol açtığına dikkat çekiyor. Bu telefonların çocuk ve gençler için taşıdığı bir diğer önemli risk de bağımlılık yapmaları. Öyle ki, birçok çocuk ve genç akıllı telefonlardan ayrı kaldığında strese giriyor.
Amerika’daki Standford Üniversitesi’nde ders veren Nobel ödüllü Alman Prof. Dr. Thomas Südhof, Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) gazetesine verdiği demeçte akıllı telefonlardan ayrı kalan bazı çocuk ve gençlerde korku ve kendini iyi hissetmeme gibi sonuçlara ulaştıklarını söyledi. Südhof, “Bugün nasıl bir hayat sürdüğümüze bakınca ve çok sayıda insanın Burnout hastalığına yakalanmasına şaşırmıyorum.” dedi. İnsanların ulaşılamaz olduğu hiçbir anının kalmadığından yakınan ünlü bilim adamı, “Bu uzun vadede iyi bir sonuç vermez. İnsanı ve beynini değiştiren kronik strese yol açar.” dedi.
Südhof’a göre bunu engellemek için henüz başarılı bir terapi yok. Bilim adamı, bunun yerine hayat tarzını değiştirme ve bir mola planlaması yapma tavsiyesinde bulundu.
Bonn Üniversitesi profesörlerinden Alexander Markowetz ise cep telefonu kullanıcılarına 'dijital diyet' öneriyor. Ruhu başka bir yöne sevk eden her şeyin yararlı olabileceğine değinen Markowetz; spor, müzik ve kitap okumanın yararına dikkat çekiyor. Markowetz’in bir önerisi de anne-babalara yönelik. Bilgi işlem profesörüne göre anne-babalar çocuklarının medya tüketimini kontrol altında tutmalı.
Aynı zamanda iyi bir örnek olan Prof. Markowetz saat 20:00’de bütün elektronik cihazları kapatıyor ve ertesi gün kahvaltıyı bitirene kadar hiçbirini açmıyor.